Закон і Бізнес


Усе починається з охорони

На що звертає увагу РСУ під час відвідин храмів Феміди


Якщо на вході до суду встановлені металеві рамки, це не означає, що відвідувачів слід зустрічати запитаннями із «металом» у голосі.

№6 (1408) 16.02—22.02.2019
Сергій ПАТРУНЕНКО
6080

Не можна зустрічати людей, які прийшли до суду, словами «що ви тут забули», «чого прийшли», «що треба». Адже не від доброго життя звертаються до храмів Феміди. На цьому наголосив голова Ради суддів Олег Ткачук під час візиту до Лубенського міськрайонного суду Полтавської області.


Лубни: ввічливість не завадить

Як повідомляє прес-служба ради, найперше, на що звертає увагу РСУ, — це наявність охорони, можливості доступу до суду маломобільних категорій громадян, інформаційних стендів, місць для очікування розгляду справи, ознайомлення з матеріалами справ. Також у полі зору ради — підготовка до запровадження Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, забезпечення відеофіксації засідань, тобто технічні можливості установи працювати в умовах електронного документообігу.

Проте чи не найголовніше — наявність суддів, які мають повноваження. Так, у Лубенському міськрайонному суді штатним розписом передбачено 8 суддівських посад. Реально заповнено 3, двох законників відряджено з інших установ.

Як повідомила керівник апарату суду Людмила Кушнір, за 2018 рік кожен діючий суддя в середньому розглянув 1242 справи і матеріали, що перебували у провадженні. Вона зазначила, що ефективна робота допомогла звести до мінімуму залишок справ, які перейшли з 2018-го, і зосередитися на оцифруванні справ, що є необхідною умовою для запровадження ЄСІТС.

В установі є 5 залів судових засідань, у 3-х до системи відеоконференцзв’язку додалися і системи відеофіксації проваджень. У суді кажуть, що зараз працюють над належним облаштуванням серверної кімнати. Адже вона не відповідає жодним санітарним, технічним, протипожежним чи будь-яким іншим нормам, які мають гарантувати, що інформація, зібрана на сервері, перебуває в надійних руках.

Якщо театр починається з вішалки, то суд — з поста охорони. Тож О.Ткачук висловив зауваження, що стосувалися поведінки працівників, які чергують на вході до установи. Він порадив судовим розпорядникам, які за сумісництвом виконують обов’язки охоронців, завчити вимоги до спілкування з відвідувачами.

На жаль, аудієнції голови Лубенського міськрайонного суду Полтавської області очільник РСУ не дочекався. Попри те що Сергій Гудков знав про приїзд представників ради, на цей час спланував інші справи.

Хорол: під «захистом» прокуратури

До Хорольського районного суду у голови ради зауважень не було. Це класичний трискладовий суд, в якому працюють троє суддів, а загальний штат працівників становить 18 осіб.

Його особливістю є те, що він розташований в одній будівлі з районною прокуратурою. Тому голова суду Наталія Миркушіна про охорону говорить жартома, мовляв, у районі не знайдеться тих, хто захоче штурмом «брати» суд та прокуратуру.

А якщо серйозно, то в суді встановлено камери зовнішнього спостереження, які виведено на відповідні монітори, а на вході чергують судові розпорядники. Це ті заходи, яких суд ужив власними силами, і їхня ефективність очевидна. Проте служителі Феміди чекають, коли до вирішення питань їхнього матеріального забезпечення долучиться і територіальне управління Державної судової адміністрації.

Стосовно запровадження ЄСІТС керівник апарату Хорольського районного суду Надія Лещенко каже, що, готуючись до запуску системи, встановили нову серверну і відсканували всі справи. «Зараз справи, які надходять до суду, відразу переводяться у цифровий формат, тому ми не відчуваємо того напруження, що є в судах загалом», — зазначила вона.

Отже, серед проблем, на які увагу голови РСУ звертали керівники апарату судів та судді, питання судової охорони — одне з перших і найпроблемніших. Адже з огляду на темпи врегулювання перспективи його вирішення видаються досить примарними.

 

ПРЯМА МОВА:

Олег ТКАЧУК,
голова Ради суддів:

— Про свій намір відвідати суди нікого завчасно не попереджав. Поясню чому. Зараз у багатьох судах першої інстанції відчувається нестача кадрів. Судді ледве встигають вибігти з одного засідання, щоб потрапити на інше. І відволікати колег тим, що має приїхати якийсь гість, не хочеться.

Разом з тим на керівництві територіальних управлінь ДСАУ, керівництві суду лежить велика відповідальність за забезпечення умов роботи суддів, а також за сприяння кожному, хто звертається до суду по захист своїх прав, у реалізації процесуальних можливостей. Візити до судів дають змогу членам РСУ побачити, із чим стикаються наші громадяни, коли приходять до суду. Що зроблено в суді для того, аби людина не почувалася безпорадною і пригніченою, аби мала достатньо інформації про те, де можна подати позовну заяву чи скаргу, де і коли відбуватиметься судове засідання. Також у суді мають бути вжиті необхідні заходи щодо безпеки учасників судочинства.