Закон і Бізнес


Унікальний відбір


№6 (1408) 16.02—22.02.2019
4012

Україна — єдина країна, яка запросила міжнародних експертів, аби вони допомогли з формуванням складу національного суду. Про це зазначив голова громадської ради міжнародних експертів сер Ентоні Хупер.


В інтерв’ю прес-службі Вищої кваліфікаційної комісії суддів він зазначив, що й гадки не мав, з якими труднощами та проблемами стикнеться під час роботи з відбору кандидатів. Адже ніхто у світі цього раніше не робив.

Утім, за його оцінкою, співпраця з ВККС була доволі успішною. «Це була захоплююча пригода для всіх нас», — відзначив Е.Хупер.

«Ми мали можливість поставити запитання діючим суддя про їхнє майно, декларації, податкові справи і все це транслювалося на Ютубі. Це дуже прозора і, на мою думку, неординарна ситуація», — констатував голова ГРМЕ. Адже у Великій Британії такі конкурси проводяться у закритому режимі.

Він висловив сподівання, що та робота, яку провели члени ГРМЕ, допоможе підвищити рівень довіри до української Феміди. «Не можна отримати суспільство, яке не буде корумпованим, без незалежної та неупередженої судової системи», — зауважив Е.Хупер. За його словами, рівень довіри до британських суддів складає 70-75%.

Він висловив сподівання, що Вищий антикорупційний суд уже найближчим часом почне розглядати справи без процедурних затримок.