Закон і Бізнес


12 миттєвостей 2012-го

Найвизначальніші події, якими нам запам’ятається минулий рік


№1 (1092) 10.01—18.01.2013
ФОТО: ОЛЕКСІЙ ЧЕРНИШЕВ, ІВАН СТЕЦЕНКО
2818

Безумовно, історичною реформою 2012 року для України в цілому та судової системи зокрема стало прийняття нового Кримінального процесуального кодексу та набуття ним чинності. Однак і кожен місяць запам’ятався тією чи іншою визначною подією для нашої держави, а подекуди був настільки насиченим різноманітними заходами, що обрати головне було непросто. Поглянемо на цей часовий калейдоскоп, аби пригадати, як крок за кроком просувалася судово-правова реформа в нашій державі.



Січень. Новий рік найвищий судовий орган розпочав з перебудови: відповідно до законодавчих нововведень Пленум Верховного Суду розподілив суддів по 4 палатах. За кілька тижнів перед тим ВС отримав і нове керівництво — його очолив Петро ПИЛИПЧУК.





Лютий. 14 лютого сталася історична подія: склали присягу 148 суддів, які пройшли нову процедуру відбору. Для них це був перший і останній візит на вул. Банкову, адже після реформи за главою держави залишилися виключно церемоніальні функції.





Березень. Уже на початку 2012 року Рада суддів адміністративних судів занепокоїлася перспективами бюджетного фінансування. Як з’ясувалося згодом, небезпідставно. Хоча після засідання члени РСАС зберігали гарний, весняний настрій.





Квітень. Парламент ухвалив «малу Конституцію» — новий Кримінальний процесуальний кодекс, ідейним натхненником розроблення якого був радник Президента Андрій ПОРТНОВ.





Травень. Єдиний орган конституційної юрисдикції відзначив 15-у річницю від ухвалення свого першого рішення. Як зауважив Голова Конституційного Суду Анатолій ГОЛОВІН в інтерв’ю «ЗіБ», «13 травня 1997 року КС почав виконувати свою основну функцію — бути гарантом верховенства Конституції як Основного Закону держави на всій її території».





Червень. Вищий господарський суд відзначив 21-у річницю від дня створення. Як наголосив його голова Віктор ТАТЬКОВ, «знаменно, що утворення системи господарського судочинство сталося напередодні народження нової незалежної держави». Згодом, у листопаді, «господарники» відзначать і 90-річчя від дня виникнення на теренах нашої держави системи арбітражу.





Липень. Верховна Рада ухвалив закон «Про засади державної мовної політики». Це спровокувало незначні сутички між нардепами та справжні вуличні бої на підступах до Українського дому.





Серпень. Три дні в Києві представники Ради суддів РФ та Верховного суду цієї країни спілкувалися з українськими колегами. У програмі візиту окремо значилося й інтерв’ю очільника РС РФ Юрія СИДОРЕНКА газеті «Закон і Бізнес».





Вересень. Вища кваліфікаційна комісія суддів провела другий етап нового добору претендентів на мантії. Майже 1400 кандидатів відповіли на 120 запитань, які для них обрала автоматизована система. Голова ВККС Ігор САМСІН наголосив, що завдяки вдосконаленню механізму добору «ВККС доб’ється покращення якості здійснення правосуддя».





Жовтень. Адміністративна юстиція відзначила ювілей — 10 років від дня утворення Вищого адміністративного суду. Проте виборчий процес змусив перенести святкування на кінець листопада. Щоправда, це не зіпсувало урочистостей та не зменшило представництва на заході. Як наголосив голова ВАС Ігор ТЕМКІЖЕВ, «саме початок діяльності ВАС дав поштовх поетапному створенню мережі інших адмінсудів».





Листопад. Відповідно до нового закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» правники зібралися в Києві на установчий з’їзд. Національну асоціацію адвокатів та Раду адвокатів України очолила Лідія ІЗОВІТОВА, а головою Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури став Валентин ЗАГАРІЯ.





Грудень. Перше засідання провела Верховна Рада VII скликання. Розпочала традиційно — з бійок та блокувань. Але згодом новообрані нардепи без особливих баталій обрали президію на чолі з Головою ВР РИБАКОМ та сформували парламентські комітети.