Закон і Бізнес


Чому Уряд передав СЕТАМ під управління АРМА, пояснив адвокат


12.02.2019 16:14
3422

29 січня 2019 року Кабмін вирішив відібрати у Мін’юста СЕТАМ (підприємство, яке займається реалізацією арештованого виконавцями майна) та передати його АРМА (Агентству з розшуку та менеджменту активів).


Що стало причиною такого рішення Уряду для «ЗіБ» прокоментував адвокат, радник ADER HABER Олексій Соломко.

Як зазначив адвокат, офіційною причиною передання СЕТАМ, зі слів Міністра юстиції, було звернення Агентства з простим проханням про передання, тому що Агентство не має власного спеціалізованого підприємства з реалізації активів.

«Якщо взяти офіційну звітну інформацію від СЕТАМ, то за три роки існування підприємство продало близько 50 тис. лотів. При цьому загальна кількість проведених торгів, як мінімум, у 5 разів більша. Водночас навряд чи всі виставлені на продаж АРМА  об’єкти перевищать кількість переданих державним та приватним виконавцям. Орієнтовне співвідношення – 1:10 на користь виконавців. Тобто сфера Мін’юсту зацікавлена в СЕТАМ більше за Агентство. 

Наразі за необхідності реалізації майна АРМА користувалося послугами СЕТАМ. І після передання СЕТАМ режим користування тими самими послугами для Агентства жодним чином не зміниться. Так само не зміниться режим користування послугами СЕТАМ під час продажу арештованого майна і для виконавців. Однак якщо передання СЕТАМ не впливає на процедуру реалізації майна, то невже потреба з передачі полягала в простій зміні керівного органу?

Також у коментарях Мін’юсту йшлося про необхідність позбавлення невластивих Міністерству функцій. Але такі твердження вже прямо суперечать законодавству, оскільки питання організації здійснення виконавчого провадження, одним з етапів якого є реалізація майна боржника, стосується безпосередньо компетенції Міністерства.

Проте найцікавіше залишилося поза офіційними коментарями – Кабмін доручив Мін’юсту проведення конкурсу з визначення організатора торгів арештованим майном. По-перше, бентежить, що слово «організатор» зазначено в однині, тобто монополія вже гарантується.

По-друге, відсутня логіка в поясненні причин передання СЕТАМ: якщо реалізація майна є невластивою функцією Мін’юсту, то для якого відомства Мін’юст проводитиме конкурс із визначення організатора торгів? І як бути з повідомленням голови АРМА, який заявив, що сьогодні на ринку ніхто таких комплексних послуг, окрім СЕТАМ, не надає? Тобто конкурс знову виграє СЕТАМ?

По-третє, якщо переможцем конкурсу може стати не СЕТАМ, і якщо організаторів торгів буде кілька, то треба пригадати, як чотири роки тому Мін’юст із Кабміном стверджували про необхідність викорінення корупційної практики – йдеться про конкурси з визначення торгівельних організацій», — розповів О. Соломко.

Зазначимо, сьогодні, 12 лютого, у столиці пройде інтерактивна зустріч «Антикорупційна система: навіщо нам НАБУ, САП, АРМА та НАЗК» за участі представників антикорупційних органів і громадськості.

Докладніше — у статті «Монополія: гра від конкурсу до конкурсу».

Закон і Бізнес