Закон і Бізнес


Повістка найде адресата


№6 (1408) 16.02—22.02.2019
12169

Збори суддів Миколаївського апеляційного суду звернулися до керівництва держави з приводу необхідності внесення змін до Правил надання послуг поштового зв’язку.


Як зазначається у зверненні, текст якого є в розпорядженні «ЗіБ», окремі положення правил дозволяють вручати рекомендовані відправлення, у тому числі листи з позначкою «судова повістка», безпосередньо на пошті. У разі ж відсутності адресата або повнолітніх членів його сім’ї повідомлення про надходження рекомендованого листа вкладаються до поштової скриньки.

На практиці дуже часто листоноші обирають останній варіант. І якщо ніхто не звертається щодо отримання листа — повертають відправлення з позначкою «за закінченням строку зберігання». Тож, якщо особа свідомо ухиляється від отримання повістки, за чинними правилами, вона взагалі ніколи не буде врученою.

У правилах є й інша невідповідність вимогам законодавства: вони передбачають, що відмова від одержання листа має засвідчуватися підписом адресата. Натомість закон установлює, що факт відмови повинен засвідчуватися підписом особи, яка доставляє повідомлення.

Тож збори схвалили звернення до керівництва держави, в якому запропонували зміни до правил. Миколаївські судді закликали колег підтримати ці пропозиції, що допоможуть скоротити строки оповіщення учасників справи.