Закон і Бізнес


Офіс по сусідству


№6 (1408) 16.02—22.02.2019
4110

Нардепи ще раз спробують унормувати відкриття хостелів та офісів у багатоквартирних будинках. Аби і право власності не обмежити, і сусідів задовольнити.


Парламент заслухав одразу два проекти «Про внесення змін до Житлового кодексу Української РСР та інших законодавчих актів України» (№№10006 та 10006-1), які покликані забезпечити права власників (користувачів) приміщень житлового будинку.

Вони різняться деталями. Так, перший передбачає повну заборону на використання квартир як хостелів. Відкривати офіси можна буде лише у будинках, нижчих за 16 поверхів. При цьому займатися господарською діяльністю вдома дозволятиметься тільки власникам квартир та тим, хто в них зареєстрований, але без найманих працівників.

Другий — більш ліберальний. Наприклад, хостели можна буде організовувати з дозволу інших власників будинку та з дотриманням певних умов — не більш як 5 кімнат із розміщенням до 6 осіб в одному номері з окремим виходом на вулицю. Згоду всіх сусідів доведеться питати й на відкриття офісу.

За використання квартир не за призначенням обидва проекти пропонують штрафувати на суму від 34 тис. до 51 тис. грн. Такі справи доручать розглядати органам Національної поліції.

Нині парламент заслухав авторів проекту, а прийняття рішення відклав на наступний сесійний тиждень. Щоправда, судячи з настроїв під час запитань до доповідачів, більшість налаштована не віддавати це питання на розсуд власників.

Нагадаємо, що аналогічні ініціативи вже виносилися у сесійну залу, але не знайшли підтримки нардепів.