Закон і Бізнес


Віталія Каргова

Підсумки нововведень, передбачені новим законом про валюту і валютні операції, а також нормативно-правові акти, пов’язані з ним


Віталія Каргова, радник ADER HABER

2603

З 7 лютого 2019 року набирає чинності Закон України «Про валюту і валютні операції» від 21.06.2018 № 2473-VIII року (далі – Закон). Варто зазначити, що Законом імплементується принцип: “Дозволено все, що не заборонено законом”.


Серед іншого, хотіли б звернути увагу на наступні нововведення:

- Удвічі збільшується граничний термін здійснення розрахунків за експортно-імпортними контрактами – з 6 до 12 місяців.

- Скасовується валютний нагляд за експортно-імпортними операціями до 150 тис. грн.

- Скасовуються індивідуальні ліцензії на валютні операції – замість них впроваджується система електронних лімітів (2 млн. євро/рік для юридичних осіб, 50 тис. євро/рік для фізичних осіб). При цьому для фізичних осіб поступово планується збільшення таких лімітів.

- Скасовуються санкції у вигляді припинення зовнішньоекономічної діяльності за порушення строків розрахунків.

- Скасовується процедура реєстрації позик від нерезидентів.

- Дозволяється оnline-придбання іноземної валюти фізичними особами (умежах ліміту покупки готівкової валюти – до 150 тис. грн./день в еквіваленті).

- Збільшується ліміт на перекази іноземної валюти за кордон без відкриття рахунку для фізичних осіб – з 15 до 150 тис. грн./рік.

- Юридичним особам дозволяється ввезення-вивезення банківських металів без обмеження суми на підставі декларування, якщо це передбачено їхньоюгосподарською діяльністю.

- Дозволено виплачувати дивіденди іноземному інвестору/нерезиденту за корпоративними правами/акціями, нарахованимиза період до 2017 року (включно)в межах загальної суми, що не може перевищувати 7 000 000 євро протягом календарного місяця.

Крім цього, НБУ наділений повноваженнями стосовно запровадження заходів захисту в разі наявності ознак нестійкого фінансового стану банківської системи, виникнення обставин, що загрожують стабільності банківської та/або фінансової системи держави. До таких критерії належать, зокрема:

- Значне зниження курсу гривні до іноземних валют на валютному ринку та/або золотовалютних резервів Національного банку.

- Значне зменшення загального обсягу вкладів (депозитів) у банківській системі.

- Значне зростання вартості запозичень на зовнішніх ринках або неможливість здійснення таких запозичень.

- Ескалація суспільно-політичної та/або геополітичної напруги, що створює ризик для стабільності фінансового сектору України.

Також важливо зазначити, що НБУ планує переглядати встановлені ліміти в залежності від макроекономічних явищ.

Вищезазначені зміни впроваджуються зі вступом у силу нормативно-правові акти Національного банку України, які деталізують процес валютного регулювання в Україні:

- постанова № 1: «Про затвердження Положення про структуру валютного ринку України, умови та порядок торгівлі іноземною валютою та банківськими металами на валютному ринку України»;

- постанова № 2: «Про затвердження Положення про здійснення операцій з валютними цінностями»;

- постанова № 3: «Про затвердження Положення про транскордонне переміщення валютних цінностей»;

- постанова № 4: «Про затвердження Положення про перелік заходів захисту, порядок та критерії їх запровадження, подовження та дострокового припинення»;

- постанова № 5: «Про затвердження Положення про заходи захисту та визначення порядку здійснення окремих операцій в іноземній валюті»;

- постанова № 6: «Про затвердження Положення про порядок надання банками Національному банку України інформації щодо договорів, які передбачають виконання резидентами боргових зобов’язань перед нерезидентами-кредиторами за залученими резидентами кредитами, позиками»;

- постанова № 7: «Про затвердження Інструкції про порядок валютного нагляду банків за дотриманням резидентами граничних строків розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів»;

- постанова № 8: «Про затвердження Положення про порядок здійснення уповноваженими установами аналізу та перевірки документів (інформації) про валютні операції».

Докладніше про нововведення Закону «Про валюту і валютні операції» читайте у статтях ««Безвіз» для капіталу» та «Готівка не знатиме кордонів».