Закон і Бізнес


Планета адвокатів

Цього року юристи будуть управлятися в літературній майстерності та встановлять світовий рекорд


Зоя Ярош розповіла, які заходи чекають теперішніх і майбутніх адвокатів цього року.

№5 (1407) 09.02—15.02.2019
Аліна ПРИШЛЮК
3650

«Щодня нова проблема, нове трактування закону, бенкет інтелекту. Це прекрасно!» — охарактеризувала місто юристів чарівна адвокат Валері у фільмі «Траса 60». Схожий бенкет інтелекту своїм члена запропонувала Асоціація адвокатів України на «Ярмарку проектів ААУ».


Комітети для захисту й розвитку

Цей рік буде насиченим і багатим на юридичні форуми та конференції. Крім того, розвиваються комітети з різних галузей права та утворюються нові.

Комітет з права охорони здоров’я репрезентувала Радмила Гревцова, яка є членом ради директорів Всесвітньої асоціації медичного права. Метою діяльності цього підрозділу є обмін знаннями й досвідом у сфері медичного та фармацевтичного права. Комітет пропонує адвокатам майстер-класи з надання правової допомоги, обговорення судової практики в «медичних» справах. Також планують провести форум права охорони здоров’я, створити школу захисту прав пацієнта.

А на один із бізнес-сніданків запросять людину, яка брала участь у медичній реформі Барака Обами. «Ми зараз живемо в період медичної реформи, яка триває в нашій країні. Незалежно від того, подобається вона нам чи ні, маємо вміти працювати в нових умовах», — сказала Р.Гревцова.

Комітет із захисту прав адвокатів представив Віталій Наум. «Ми захищаємо всю адвокатуру, ті принципи, на основі яких адвокати можуть спокійно провадити свою діяльність», — запевнив він. Одначе права захисників суттєво порушують, і до цього привертатимуть увагу, організовуючи публічні тренінги, обговорення задля висвітлення актуальних проблем і механізмів запобігання порушенням прав. Крім того, цей підрозділ займатиметься законотворчою діяльністю задля зміцнення авторитету адвокатури, щоб не допустити в професію людей, які не дотримуються законів.

Комітет звертатиметься до відповідних органів, щойно довідавшись про порушення прав захисників, і контролюватиме досудові розслідування фактів таких порушень. Аби вчасно довідатися про них і належно відреагувати, працює спеціальна гаряча лінія, номер якої розміщено на сайті.

В.Наум розповів про негативне ставлення Національного антикорупційного бюро до адвокатів, присутніх на обшуках. Одного разу дотепні детективи поставили крісло за дверима кімнати, яку обшукували, і почепили на нього вивіску з написом: «Місце для адвоката під час обшуку».

Андрій Тригуб розповів про плани на найближчий рік комітету з кримінального права та процесу. Тут планують не сперечатися зі слідчими органами, а співпрацювати. Одне із завдань, зазначених у програмі, — пошуки діалогу для недопущення порушень прав захисників з боку правоохоронних органів, розроблення спільних інструкцій, спрямованих на взаємоповагу між усіма сторонами процесу. У планах — поспілкуватися зі слідчими Державного бюро розслідувань, які поділяться з адвокатами першою практикою роботи.

А на найближчий місяць уже заплановано ознайомитися з практикою роботи Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів. «Тема професійних провокаторів усе більше нас турбує, і ми бачимо ці проблеми на практиці. Важливо мати список прізвищ таких заявників», — сказав А.Тригуб.

Комітет захисту бізнесу представив Олег Вдовичен. На найближчі півроку тут заплановано засідання для обговорення таких тем: актуальні схеми рейдерства та способи боротьби з ними; захист інтересів бізнесу через звернення до Європейського суду з прав людини; інформаційна безпека підприємств.

На конкурсі «Адвокат року» є номінація «антирейдерська практика». О.Вдовичен зауважив, що висловлювалися думки прибрати цю номінацію, але, оскільки сьогодні вона дуже актуальна, вирішили залишити. «Коли подолаємо корупцію та рейдерство в Україні, назвемося комітетом для залучення інвестицій», — додав він.

Людина грайлива

ААУ пропонує адвокатам позмагатись у літературній майстерності, у гостроті інтелекту та навіть у знанні морського права.

У 2013 році вийшла книга «Золоті сторінки обвинувальних промов українських прокурорів». У ній вперше зібрано й опубліковано в ретроспективному порядку найкращі, на думку редакційної колегії, промови прокурорів, які навчалися, працювали чи здійснювали представництво на території нашої держави.

Цьогоріч адвокати вирішили зробити щось схоже.

«Ми були першими, хто сказав, що адвокати повинні писати. Ми маємо шикарні видання промов адвокатів Франції, царської Росії, навіть прокурори мають свою книгу промов», — заявив партнер АО Barristers Олексій Шевчук, запрошуючи правників узяти участь у літературному конкурсі. «Історія кожного адвоката — маленьке життя, маленька історія. Кожен з вас може поділитися цією історією й описати все так, як він бачить», — сказав О.Шевчук.

Конкурсанти зможуть надіслати свої історії до 1 червня. Кращі з них увійдуть до книги «Історія адвоката», яка вийде наступної зими. У своїх творах захисникам пропонують розповісти про нестандартні підходи до вирішення справ, поділитися відомостями про труднощі на шляху боротьби за справедливість. Книга має на меті розповісти про адвоката як особистість, а не тільки професіонала.

У жовтні відбудеться відкритий конкурс «Адвокат року». Традиційно оцінюватимуть правників за отриманими анкетами. Нагороди можна буде одержати в усіх галузях права, у тому числі таких, як медіаправо, злиття та поглинання й морське та транспортне право.

Ще один конкурс, але цього разу для студентів юридичних вишів, організує нещодавно створений комітет з морського права на чолі з Юрієм Сергєєвим, який викладає морське і митне право в Одеській юридичній академії. Першим завданням цього органу названо формування керівного складу та команди.

Однак, попри організаційні нюанси, комітет уже запланував науково-дослідний проект у парі з Клубом майбутніх адвокатів — усеукраїнський конкурс студентських робіт із морського права. Є сподівання, що до акції долучаться виші.

«Клуб майбутніх адвокатів» створили для студентів юридичних навчальних закладів та для початківців, які ще не отримали статусу адвоката. Президент клубу Леся Дубчак розповіла про те, наскільки корисним для кар’єри може стати членство. Адже це унікальна платформа для саморозвитку, яка, крім усього, дає змогу пройти стажування в провідних юридичних компаніях і працевлаштуватися.

Заходи, які планує реалізувати клуб, — школи кар’єрного розвитку та майстер-класи, вечори юридичного кіно, екскурсії в суди. Уже передбачено похід до Шостого апеляційного адміністративного суду та до… Київської міської психіатричної лікарні №1 ім. І.П.Павлова. Там прочитають корисну лекцію. Інформація про це викликала неабиякий ажіотаж.

Загалом цього року адвокатам, і теперішнім, і майбутнім, буде чим зайнятися. Їх чекає 8 форумів у різних містах, 22 комітети, 2 клуби, 3 конкурси й велика гра за місце в Книзі рекордів Гіннеса.

 

КОМЕНТАР ДЛЯ «ЗіБ»

Дарія ЗАЛОЗНА,
віце-президент Клубу майбутніх адвокатів:

— Наш клуб допомагає встановити світовий рекорд команді The Game на чолі з Анатолієм Усенком в організації наймасштабнішої гри «Що? Де? Коли?» у світі. А.Усенко торік установив рекорд в Україні, зібравши 1800 учасників в одному місці. Цього року він вирішив потрапити до Книги рекордів Гіннеса. Її представники пішли назустріч, погодивши нашу наступну заявку без додаткового розгляду.

Волонтери з нашого клубу допомагають в організації цієї гри. Долучитися може будь-хто, кому подобаються інтелектуальні ігри.

Досі наймасштабніша гра відбулась у Китаї. Їм вдалося зібрати 4800 людей.

 

ДОВІДКА «ЗіБ»

Календар основних заходів Асоціації адвокатів України

15 березня. ІІ судовий форум ААУ, Київ.

12 квітня. Kyiv Law & Trade Forum, Київ.

21 червня. ІІ літній форум з кримінального права та процесу «Золотий Дюк», Одеса.

Серпень. «Таврійські зорі», VI регіональний форум ААУ, Херсон.

20 вересня. А2В: Адвокатура для бізнесу, Київ.

Жовтень. Lviv Criminal Law Forum, Львів.

15 жовтня. ІІІ податковий форум ААУ Tax&Business talks, Київ.

6 грудня. Kyiv criminal law forum, Київ.