Закон і Бізнес


Як вдосконалити інститут конституційної скарги, розповіла адвокат


08.02.2019 15:31
2484

З метою ефективного запровадження інституту конституційної скарги необхідно усунути деякі недоліки та прогалини. В першу чергу це питання прийнятності скарг, строків подання, проходження та розгляду скарг.


Голова комітету з питань верховенства права Національної асоціації адвокатів України Марина Ставнійчук в коментарі для «ЗіБ» надала поради, на що потрібно звернути уваги при реалізації інституту конституційної скарги.

«Пропозиція щодо запровадження інституту конституційної скарги взята до уваги нинішньою владою з комплексу змін до Конституції, які напрацьовувалися у Національній конституційній раді як у 2006—2009 рр., так і під час роботи Конституційної асамблеї у 2011—2014 рр. Зрозуміло, що нині формується практика реалізації цього складного інституту.

Уже сьогодні очевидні тенденції до вдосконалення цього інституту як сутнісно, так і процесуально. Насамперед це питання прийнятності скарг і забезпечення у подальшому захисту та відновлення права для особи, якщо КС визнає неконституційними положення закону. Спірними виглядають і питання щодо вичерпності та обмежень у переліку юридичних осіб публічного права при зверненні з конституційною скаргою. Потребує уваги й конституційний контроль щодо міжнародних договорів, а також порушення прав громадян, наприклад декретами Уряду, рішень касаційних та апеляційних судів, що не підлягають оскарженню за правилами процесуальних кодексів.

Та й щодо процедури і строків подання, проходження, розгляду скарг теж є низка питань, які потрібно відкоригувати. Всі недоліки і прогалини конституційно-правового регулювання цього інституту потрібно усувати, передусім на рівні конституційного законодавства. Не відкладаючи на довгу перспективу», — розповіла М.Ставнійчук.

Адвокат впевнена, що зараз дуже важливо сформувати належну практику з точки зору принципу верховенства права бодай в обмеженій формі конституційної скарги. Вона вірить, що згодом наше правосуддя, зокрема конституційне, досягне високого європейського рівня правової культури. Це і буде час для запровадження повної конституційної скарги, скажімо, як у Німеччині.

Докладніше про те, чому повертають конституційні скарги і як цього уникнути, читайте у статті «Учитися скаржитись».

Закон і Бізнес