Закон і Бізнес


З ґаджетом за кермом


№5 (1407) 09.02—15.02.2019
3053

У Нідерландах штрафуватимуть велосипедистів, які користуються смартфонами або іншими мобільними пристроями на ходу без спеціальної гарнітури hands-free.


Новий закон набуде чинності 1 липня цього року. Розмір штрафу становитиме €95 (для порівняння: за рух на червоне світло велосипедистові загрожує такий же штраф, а за їзду в нетверезому вигляді — €100), повідомляє «Європульс».

За даними Міністерства транспорту Нідерландів, близько половини голландських велосипедистів періодично зазирають у ґаджети на ходу. Також смартфони стають причиною 20% аварій за участю велосипедистів віком до 25 років.

На смартфони відволікаються не тільки велосипедисти, але й автомобілісти. Два роки тому влада Нідерландів навіть хотіла прирівняти читання повідомлень за кермом до водіння в нетверезому вигляді. Хоча ця поправка й не була прийнята, покарання за використання телефону за кермом у країні досить суворе — €240.

Зі смартфонами, які відволікають водіїв, борються і в інших європейських країнах. Наприклад, у Франції заборонено користуватися телефоном у машині з увімкненим двигуном, навіть якщо вона стоїть на світлофорі.