Закон і Бізнес


Старики-розбійники

Немолоді японці бачать у тюрмі спосіб пережити злидні


Люди похилого віку становлять понад чверть населення країни. При цьому зростання злочинності значно перевищує темпи старіння населення.

№5 (1407) 09.02—15.02.2019
4460

В Японії за останні 20 років спостерігається різке зростання кількості дрібних злочинів, які скоюють літні люди. Виявляється, потрапивши у важке фінансове становище, багато дідусів і бабусь вважають за краще пересидіти якийсь час у тюрмі.


У реабілітаційному центрі для звільнених в’язнів у Хіросімі 69-річний Тошіо Таката розповів, що у буцегарню його привели злидні. Йому не було за що жити, а в’язниця, де безкоштовно годують, стала для нього виходом, пише кореспондент Бі-Бі-Сі.

«Я вийшов на пенсію, і в мене закінчилися гроші. Тоді мені спало на думку: якщо потрапити у тюрму, то можна жити безкоштовно», — розповів він. Чоловік узяв велосипед і приїхав на ньому в поліцейський відділок, де заявив, що вкрав його. План спрацював.

Це було першим правопорушенням у житті Т.Такати (йому тоді було 62 роки). Але японський суд навіть до дрібних крадіжок ставиться серйозно, тому дідусь отримав рік в’язниці.

Після відбуття покарання Т.Таката зважився на грабіж. Він пішов у парк і почав чіплятися до жінок, показуючи їм ніж і вимагаючи грошей. Розрахунок був на те, що хтось з них викличе поліцію. Так і сталося.

З останніх восьми років Т.Таката провів у тюрмі чотири. Причому навіть у в’язниці продовжує отримувати пенсію. Тому, коли виходить на волю, має деякі заощадження.

У цілому Японія є надзвичайно законослухняною країною, але при цьому саме у віковій групі 65 років і старше спостерігається різке зростання кількості правопорушень. У 1997 році лише один з 20 злочинів скоювали літні люди, а нині — кожен п’ятий.