Закон і Бізнес


Гроші люблять тишу

Європейські країни визнані найбезпечнішими для бізнесу


№5 (1407) 09.02—15.02.2019
3563

Найбезпечнішою країною у світі назвали Ісландію. Вона отримала найвищу оцінку за критеріями війни та миру, вірогідності природних катастроф, а також рівнем злочинності та економіки.


У першу двадцятку рейтингу, оприлюдненого журналом Global Finance, увійшли переважно європейські держави з розвиненою економікою і гарною системою охорони здоров’я. Так, на другому місці опинилася Швейцарія, на третьому — Фінляндія. Крім країн Європи, у двадцятку потрапили Катар, Сінгапур, Нова Зеландія і Канада.

Фахівці Global Institute for Peace обчислили індекс безпеки для 128 країн. При складанні рейтингу враховувалися вірогідність військового конфлікту в країні, рівень злочинності й особистої безпеки громадян, рівень економічного розвитку і ймовірність стихійного лиха.

Японія і США опинилися на 43-му і 65-му місцях відповідно, попри високий рівень розвитку економіки. Це пов’язано з тим, що в Японії підвищений ризик природної катастрофи, а в США — низький рівень особистої безпеки через велику кількість насильницьких злочинів.

Прикметно, що тільки дві європейські країни мають гіршу оцінку, ніж США, — Україна та Росія (108-а).

Україна розташувалася на 116 місці, відразу за Гондурасом і Камеруном, не надто випередивши за індексом безпеки Конго і Венесуелу. Як відзначає видання, це пов’язано передусім з конфліктом на сході країни, а також негативною економічною ситуацією.

А найнебезпечнішими державами визнані Гватемала, Ємен і Філіппіни. Насамперед через те, що на Філіппінах висока вірогідність виникнення конфліктів і стихійних лих. А оцінка Ємену пов’язана з війною і голодом, хоча ризик природних катаклізмів тут дуже низький.

Дослідження було представлене учасникам Міжнародного економічного форуму в Давосі, щоб бізнесмени могли оцінити ризики інвестицій у ті чи інші країни.