Закон і Бізнес


Мінімальні стандарти


№5 (1407) 09.02—15.02.2019
3203

ПАРЕ наголошує на необхідності розроблення мінімальних стандартів для угод у кримінальному провадженні. Про це йдеться у дописі, яким поділилося АО Barristers на сторінці у «Фейсбуку».


Резолюція Парламентської асамблеї Ради Європи №2245 (2028) стосується практики укладання угод про визнання вини. У документі йдеться про те, що широкі повноваження прокуратури в системі кримінального судочинства деяких країн Східної Європи необхідно врівноважувати більш сильною стороною захисту та активнішою роллю суду. В іншому випадку переговори про визнання вини можуть перетворитися на шантаж.

Також у резолюції зазначається, що введення у кримінальний процес інституту угод і системи відмови від судового розгляду в країнах колишнього СРСР пов’язане із зусиллями США щодо запровадження американського зразка в рамках наданої технічної допомоги в ході реформування судових систем.

Однак через істотні відмінності у системах кримінального судочинства у Європі та США таке запозичення загрожує ризиками, які необхідно нейтралізувати, щоб звести до мінімуму зловживання.

Також у документі вказується на серйозні недоліки інституту відмови від судового розгляду.