Закон і Бізнес


На ВККС не поскаржишся


№5 (1407) 09.02—15.02.2019
4364

Формальні підстави для оскарження рішення Вищої кваліфікаційної комісії суддів обмежують судовий контроль та порушують принцип верховенства права. На цьому наполягає автор скарги, розгляд якої розпочав другий сенат Конституційного Суду.


Голова Крюківського районного суду м.Кременчука Полтавської області Іван Дядечко брав участь у конкурсі до Касаційного кримінального суду. Однак через негативний висновок громадської ради доброчесності вибув з перегонів. Він спробував оскаржити відповідне рішення комісії до суду, але отримав відмову.

Річ у тім, що тепер ч.3 ст.88 закону «Про судоустрій і статус суддів» визначає вичерпний перелік формальних підстав для оскарження рішень ВККС. А ч.2 цієї ж статті вимагає подолання негативного висновку ГРД 11-ма голосами членів комісії. Тож фактично обґрунтованість вето ради, яке не подолала комісія, також не підлягає перевірці в судовому порядку.

На думку автора скарги, існування спірних положень обмежує юрисдикцію, адже «позбавляє можливості здійснення оцінки доказів та фактичних обставин справи» судом, що суперечить ч.3 ст.124 Конституції. І.Дядечко також зазначає, що неможливість оскарження рішення комісії по суті правовідносин не відповідає і чч.2, 6 ст.55 Основного Закону.

На неоднозначності цих норм наголошувалося ще під час обговорення проекту нової редакції профільного закону. Тепер КС має визначитися, чи можуть нардепи робити винятки для повноважень судів щодо розгляду певних юридичних спорів.