Закон і Бізнес


Вихідний для вірян


№4 (1406) 02.02—08.02.2019
3763

Суд Європейського Союзу постановив, що не можна робити Страсну п’ятницю вихідним днем тільки для членів певних християнських церков. Це визнано «дискримінацією за ознакою релігії».


Нині Страсна п’ятниця (за день перед Пасхою) є в Австрії вихідним для протестантів, католиків і членів євангелістсько-методистської церкви. Іншим доводиться цього дня працювати.

У 2017 році приватний детектив подав до суду на свого працедавця за те, що той додатково не заплатив йому за роботу, виконану цього дня. У першій інстанції позов відхилили. Проте апеляційний суд ухвалив виплатити компенсацію за роботу у святковий день.

Було висловлено думку, що така практика суперечить директиві ЄС про рівність усіх громадян. Згідно з нею не допускаються менш сприятливі умови для громадян на підставі релігійних переконань. Працедавець оскаржив рішення у Верховному суді країни.

У судді з’явився сумнів, чи є особливий статус для членів протестантських церков дискримінацією. Був направлений попередній запит до Суду ЄС у Люксембурзі, який вказав на дискримінаційний характер надання вихідних за ознакою віросповідання.