Закон і Бізнес


Шкідливі пакети


№4 (1406) 02.02—08.02.2019
4469

Народні депутати знайшли новий спосіб боротьби зі сміттям — скоротити його кількість. Майже 60 парламентарів стали авторами документа, яким громадянам планують заборонити використання поліетиленових пакетів.


Відповідно до проекту закону «Про зменшення кількості окремих видів відходів з поліетилену в цивільному обігу» (№9507) передбачається заборона реалізації в магазинах та інших об’єктах роздрібної торгівлі надлегких та легких пластикових пакетів. Виняток зроблять лише для біорозкладних пластикових пакетів та тих, які призначено для пакування свіжого м’яса, риби та продуктів з них, а також сипучих продуктів.

Крім того, передбачено обов’язкове маркування пакетів. Обґрунтовуючи необхідність запропонованих заходів, автори посилалися на рішення Європейського парламенту, який 24.10.2018 остаточно заборонив обіг окремих видів продукції з поліетилену.

В Україні заборона повинна почати діяти з 1 січня 2021 року. До цього ж часу в закладах роздрібної торгівлі мають зникнути всі безкоштовні пакети. Крім того, їх доведеться купувати виключно за ціною, не нижчою від тієї, яку за них заплатив заклад. Установлення верхньої межі на таку ціну не передбачено.