Закон і Бізнес


Заплати за протест


№5 (1407) 09.02—15.02.2019
3167

За рішенням влади Білорусі, організатори вуличних заходів відтепер платитимуть за їх проведення за єдиним тарифом, установленим урядом республіки.


Кошти стягуватимуть за послуги щодо охорони громадського порядку, організації медобслуговування, прибирання території після проведення масового заходу. Організаторам доводилося платити за вуличні заходи й раніше, але за тарифами, установленими місцевими властями. Надалі всі платитимуть за єдиним тарифом, пише DW.

Так, послуги міліції щодо охорони громадського порядку на заході чисельністю до 100 чоловік обійдуться в 25 базових величин (близько €260). Якщо ж організатори заявлять, що в акції візьме участь понад 1000 учасників, то ці послуги коштуватимуть у 10 разів дорожче (більше ніж €2590).

Крім того, як зазначається в постанові, організатори вуличних заходів оплачуватимуть «витрати на зарплату, обов’язкові страхові внески, податки та збори, предмети постачання й матеріалів, зокрема ліків». Загалом за середню акцію (до 1000 чоловік), за підрахунками експертів, потрібно буде викласти близько €4000.

Опозиційні організації згодні самі забезпечувати громадський порядок і чистити територію, де проходять акції, але влада таку ініціативу відкинула. Високі розцінки, вважають експерти, спрямовані на зниження вуличної активності.