Закон і Бізнес


Таємниця гумової кулі

Законник рік прогулював роботу, бо йому було страшно, і за це його звільнять


№4 (1406) 02.02—08.02.2019
Павліна КАМЕНСЬКИХ
9071

Жителі маленького міста на Херсонщині вважають, що суддя стріляв у юрбу з травматичної зброї. А він думає, що йому загрожує смертельна небезпека, адже в цій історії постраждав лише він. Поліція не проллє світла на правду, бо провадження закрили.


Перестрілка біля кафе

«Днями в маленькому містечку з поетичною назвою Горностаївка суддя Олександр Шумило біля входу до місцевого кафе з травматичної зброї відкрив вогонь на ураження по відвідувачах. Він у той день з обіду надміру вжив оковитої та почав зухвало й грубо хамити людям у громадському закладі.

Сама ж НП сталася ввечері — після того, як один хлопець підійшов до захмелілого «пана», щоб привітатись. Однак замість відповідного акта ввічливості вкрай збуджений служитель Феміди показав відвідувачу кав’ярні непристойний жест. Унаслідок цього спочатку виникла словесна перепалка, а потім «жрець правосуддя» витягнув пістолет, відкривши вогонь на ураження».

Так повідомлено про інцидент у ЗМІ. Також допис містив фотографії постраждалого та заяви, яку той написав на кривдника в правоохоронні органи. Обурений журналіст повідомив, що після скоєного суддя ще й вимагав компенсації за пошкоджений автомобіль.

Жителі Горностаївки вийшли на мітинг проти О.Шумила з плакатами, на яких написали: «Наші діти не мішені»; «Стоп синдрому Лозинського». Вони бояться, що через посаду чоловік уникне покарання за такий вчинок. Однак сам винуватець подій має інший погляд на все, що відбувалося.

«Ця особа підійшла до мене з групою осіб у кількості приблизно 5 чоловік і без будь-яких пояснень ударила мене по обличчю, а інший незнайомець ударив мене по голові, унаслідок чого я відчув запаморочення. Інстинктивно, відходячи назад, щоб уникнути тілесних ушкоджень, гучно попередив оточуючих, що буду захищатися від нападу травматичним засобом. Після цього дістав спеціальний засіб для відстрілу гумових куль і зробив попереджувальний постріл угору й запитав: «Навіщо ви мене б’єте, хто ви такі?»

У цю мить мене оточила група осіб, які почали завдавати ударів по голові й тулубу. Мені вдалося вирватися з оточення, змінивши своє місцеположення таким чином, щоб усі нападники перебували в полі мого зору. Їх було близько 15 осіб. Вони викрикували погрози щодо фізичної розправи зі словами «стріляй, суддя»…

Несподівано з розбігу на мене стрибнула одна із цих осіб і завалила мене на землю. Під час цієї протиправної дії я здійснив захисний постріл у ділянку руки нападника. Незважаючи на це, нападник, обхопивши руками мене за шию, не давав можливості піднятися… інші правопорушники почали інтенсивно бити мене ногами по голові та тілу».

27 липня 2017 року суддя написав про це у своєму повідомленні про тиск до Вищої ради правосуддя (№1648/0/6-17). Він стверджував, що на момент надсилання листа перебував на лікуванні, адже в нього струс мозку та численні тілесні ушкодження. Чоловік просив перевести його в інший суд, адже місцеві ЗМІ поширюють інформацію, яка його дискредитує.

Крім того, зловмисники поїхали до його помешкання й вибили перші вхідні двері, а другі пошкодили, не змігши відчинити, повибивали вікна в його автомобілі.

А тим часом уся країна довідалася через центральні та місцеві ЗМІ про те, що суддя влаштував стрілянину в кафе. При цьому журналісти приходили до О.Шумила по коментарі, але дверей їм не відчинили.

У безпеці, але без роботи

ВРП відреагувала лише через 1,5 року. Було прийнято рішення, що Раді тут нема на що реагувати й незалежності судді нічого не загрожує. Висновок мотивований тим, що зі змісту листів із поліції та Прокуратури Херсонської області вбачається: кримінальне правопорушення не пов’язане з професійною діяльністю судді.

У серпні минулого року до ВРП надійшла скарга з Горностаївського районного суду Херсонської області, в якій повідомляється, що починаючи з 18 січня 2018 року О.Шумило не з’являвся на роботі. У квітні він проігнорував кваліфікаційне оцінювання. А в червні поскаржився до Ради суддів, повідомив, що із січня минулого року йому не нараховують зарплату. Проте цю заяву так і не розглянули. Загалом чоловік не з’являвся на роботі з часу інциденту. Однак раніше він мав на це поважні причини — лікарняний, відпустку, підвищення кваліфікації.

Наприкінці серпня проти прогульника відкрили дисциплінарне провадження. У письмових поясненнях суддя причини своєї відсутності на робочому місці пояснив тим, що став жертвою злочинного посягання. Він стверджував, що «співучасники даних злочинів були близькі особи до працівників Національної поліції, а також в.о. голови Горностаївського районного суду». Кримінальне провадження за його заявою закрито через відсутність складу правопорушення. Про існування справи проти нього, про що повідомляли ЗМІ у 2017 році, нічого не відомо.

О.Шумило вважає, що слідство провели «неповно, упереджено, з ознаками фальсифікації та корупції». Постанову про закриття кримінального провадження він оскаржив у суді. А на роботу не ходив, бо боїться.

З документів про закриття кримінального провадження стає зрозуміло, що між суддею та групою осіб відбувся побутовий конфлікт на ґрунті особистих неприязних відносин. Спершу люди просто сварились, а згодом застосували фізичну силу. Унаслідок цього суддя дістав струс головного мозку, крововиливи в м’які тканини тім’яної частини голови, синці в навколоочних ділянках, садна грудної клітки, передпліччя й гомілки. Але постраждав не тільки він. Одного чоловіка О.Шумило поранив гумовою кулею, іншого вкусив за палець.

Правоохоронці дійшли висновку, що бійка не пов’язана з професійною діяльністю судді, а доказів, що йому щось загрожує, нема. Голова Горностаївсього райсуду також заявив про те, що не бачить, яка небезпека може чекати суддю на роботі.

О.Шумило має 45 незакритих справ. Зважаючи на негативні наслідки для учасників саме цих проваджень  (залишилися без руху на півтора року), ДП вирішила звільнити суддю. Тепер він буде в безпеці.

До речі, у квітні ВРП вже розглядала питання про звільнення О.Шумила з посади. Того разу він написав заяву про звільнення за власним бажанням. До судді звернулися для підтвердження такого бажання, але він не відповів, тому заяву про звільнення вирішили відхилити.

Викає багато запитань, на які немає відповідей ні в матеріалах ЗМІ, ні в рекомендації на звільнення судді, а саме: чи відкрили в поліції окреме провадження за заявою постраждалого від гумової кулі? чому досі ніхто не поніс покарання? чому так довго Рада не розглядала заяви, яку суддя написав про вчинення на нього тиску?