Закон і Бізнес


Касація — не для всіх!

У ВС нарікають на велику кількість справ, попри наявні фільтри


За словами голови Апеляційного суду Арнем-Леуварден Королівства Нідерландів Альфреда Рене ван дер Вінкеля (другий ліворуч), в його країні лише 4% справ доходять до касаційного суду.

№4 (1406) 02.02—08.02.2019
15356

Задля зменшення загального навантаження на суддів систему фільтрів необхідно ввести не лише у Верховному, а й в судах першої та апеляційної інстанцій. Таку пораду дали європейські експерти під час зустрічей із представниками ВС.


В європейських країнах подати позов до касаційного суду значно складніше, ніж в Україні. Адже там існують чіткі процедури, без дотримання яких це неможливо зробити.

Експерт проекту Twinning, колишній голова Земельного конституційного суду Німеччини Вінфрід Шуберт пояснив, що, приміром, у ФРН для того, щоб звернутися до вищої інстанції, необхідно отримати дозвіл нижчої. До того ж позивач має довести, що справа суспільно важлива, а її розгляд буде корисним для всієї правової системи.

Як повідомляє прес-служба ВС, в Україні учасники процесу звикли, що будь-які справи можуть бути переглянуті в касаційному порядку, а процесуальні фільтри сприймають як обмеження права на доступ до суду. Це призводить до суттєвого перевантаження ВС. Так, за 2018 рік він розглянув понад 80 тис. справ.

У Німеччині касаційні суди в середньому слухають близько 10% справ, що до них надходять. Такий результат досягається за допомогою системи жорстких фільтрів, яка, на думку експертів, необхідна й українському ВС. Суддя Конституційного суду Австрії Георг Кодек зауважив, що без запровадження нових інструментів неможливо буде зменшити кількість справ, які надходять до ВС, а отже, навантаження на суддів залишатиметься надмірним.

Після внесення змін до процесуальних кодексів відбулися певні зрушення в цьому напрямі. Наприклад, рішення у справах незначної складності не підлягають касаційному оскарженню. Однак у цьому випадку позивачі часто посилаються на те, що справа має для них виняткове значення, тому ВС має її розглянути.

Фактором тиску також можна вважати те, що в судді є дуже мало часу для вирішення питання, чи приймати справу до розгляду. Враховуючи кількість матеріалів, які щоденно отримує ВС, судді не можуть довго ознайомлюватися зі справою.

Крім того, з огляду на велике навантаження ВС може заслуховувати учасників 5—10 хв. Проте сторони нерідко наполягають саме на усних слуханнях. Крім того, суддя у критично малі строки має вирішити, чи приймати справу до розгляду.

У Нідерландах усі справи в касаційних судах завжди розглядаються письмово, тільки в окремих випадках — на вимогу сторони — усно. За останні 10 років було лише кілька таких справ.

В Україні намагаються шукати інші шляхи для зменшення чисельності справ, які подаються до касаційної інстанції. Наприклад, розглядаються зразкові справи, використання яких сприятиме єдності судової практики. Також дедалі частіше застосовують інститут примирення сторін.

На думку суддів ВС, без законодавчих змін важко змінити ситуацію. Адже наразі суспільство не готове почути відмову касаційного суду розглянути певну справу.