Закон і Бізнес


Роки на зап’ясті

Рентген чи ультразвук: як установити вік біженців


№4 (1406) 02.02—08.02.2019
4944

Те, яка доля чекає шукача притулку, багато в чому залежить від його літ. Як правило, осіб, котрі не досягли 18 років і прибули в країну без супроводу батьків, не висилають. Проте як перевірити вік?


У Німеччині вже понад рік обговорюється можливість уведення обов’язкових медичних перевірок, що дозволяли б визначати реальний вік шукачів притулку. Відправною точкою для дискусії стало вбивство 15-річної дівчини в м.Канделі в грудні 2017 року.

Обвинувачений прибув до ФРН у 2016 році без супроводу дорослих, стверджував, що йому 15 років. За висновком експертизи, проведеної на запит прокуратури, у момент скоєння злочину йому було як мінімум 17,5, а можливо, і 20 років. Проте органи юстиції вирішили судити його як неповнолітнього.

Установити біологічний вік людини можна, зробивши рентген її зап’ястя. Існують спеціальні таблиці, де вказано зв’язок між віком і затвердінням кісток. Одначе погрішність при цьому методі дослідження може становити до трьох років.

На сьогодні в кожній федеральній землі визначають вік біженців по-різному. Ініціатива МОЗ запровадити обов’язкові перевірки за допомогою рентгену була відхилена Федеральною лікарською палатою як з етичних, так і з медичних міркувань.

Тепер у міністерстві активно займаються пошуком альтернативи. Зокрема, виділено €1 млн на дослідження, мета якого — з’ясувати, чи можна визначити прожиті людиною літа за допомогою ультразвуку. Очікується, що результати обнародують наприкінці 2020 року.