Закон і Бізнес


Громадянство за гроші

Умови видання «золотих паспортів» стануть жорсткішими


№4 (1406) 02.02—08.02.2019
3733

Європейська комісія зажадала від країн Союзу посилити перевірки іноземців, які бажають отримати «золоті паспорти». Доповідь не має юридичної сили, але наслідки все ж таки може спричинити.


ЄК подала доповідь про те, як працюють схеми громадянства чи резидентства в обмін на інвестиції. Вона попередила, що такі схеми несуть у собі низку ризиків, зокрема відмивання грошей, корупції та ухилення від податків.

Згідно з доповіддю відповідні програми існують у 20 країнах ЄС. Особливу увагу приділено Болгарії, Кіпру та Мальті. Тільки ці 3 країни фактично торгують громадянством. Наприклад, близько 45% охочих набути болгарське громадянство — вихідці з колишнього СРСР, пише Бі-Бі-Сі.

Усі заявники повинні довести, що в них у минулому не було проблем із законом. Але в цих країнах негаразд із перевіркою заявників, уважає ЄК. Ще одна проблема полягає в тому, що людина, якій було відмовлено в громадянстві однієї країни ЄС, може спокійно звернутися по «золотий паспорт» до іншої. Комісія має намір до кінця 2019 року розробити заходи, які дозволять закрити ці лазівки.

Міністерство юстиції Болгарії вже заявило, що країна планує згорнути програму. За даними Софії, з 2013 року паспорти в обмін на інвестиції отримало тільки 50 іноземців. Тобто з економічної точки зору продовжувати програму сенсу немає.

На думку експертів, у найближчому майбутньому будь-яка можливість отримання паспорта країни ЄС без фактичного переїзду для проживання та зміни резидентства буде зведена нанівець. При цьому на ринку громадянства за інвестиції залишаться країни Карибського басейну, паспорти яких надають виключно візові переваги.