Закон і Бізнес


Про продаж авто


№4 (1406) 02.02—08.02.2019
10623

Якщо покупець машини не бажає мати проблеми з підтвердженням права власності, йому з документами мудрувати не варто. Такий висновок випливає з постанови Верховного Суду від 22.01.2019.


На прохання чоловіка жінка передала свій автомобіль іншій особі на підставі довіреності на розпорядження. За час дії документа користувач автомобіля продав транспортний засіб. Однак, аби не переоформлювати авто, він передовірив її новому власнику.

Коли чоловік помер, жінка забажала повернути майно та скасувала дію довіреності. Оскільки машину вже було продано й новий власник відмовився її повертати, жінка звернулася до суду. У свою чергу до Феміди звернувся й новий власник, вимагаючи визнати дійсним договір купівлі-продажу.

Перша інстанція відмовила в задоволенні первісного позову та задовольнила вимоги нового власника. Апеляційний суд зважив на махінації з правовстановчими документами та повернув автомобіль попередній власниці.

У постанові №145/145/17 ВС зазначив, що продаж передбачає оформлення договору купівлі-продажу, зняття ТЗ з обліку, отримання свідоцтва про його реєстрацію. Видача довіреності на володіння, користування та розпорядження авто без укладення договору купівлі-продажу не вважається здійсненою відповідно до закону та не є підставою для набуття права власності.