Закон і Бізнес


Причепом до бюджету


№4 (1406) 02.02—08.02.2019
7473

Законом про державний бюджет не можуть уноситися зміни до інших актів. Схоже, Конституційному Суду доведеться вчергове нагадати парламентарям про техніку законотворення.


На цьому тижні КС розпочав розгляд подання 48 народних депутатів щодо неконституційності низки положень закону «Про Державний бюджет України на 2018 рік». Серед іншого звертається увага, що в «Перехідних положеннях» містяться норми, які вносять зміни до інших законів. А таку техніку законотворення, наголошується в поданні, КС уже визнавав неконституційною.

Крім того, цими змінами було зупинено на 2018 рік дію ч.2 ст.18 закону «Про судову експертизу». Вона передбачала, що посадовий оклад судового експерта не може бути меншим від 10 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Тож, на думку нардепів, як і у випадку із суддями та працівниками апарату, скасування таких законодавчих гарантій є неприпустимим.

Так само в поданні доводиться неконституційність позбавлення громадян, які проживають у районі проведення ООС або є переселенцями, певних гарантій захисту їхніх житлових та майнових прав.

Щоправда, є один нюанс: раніше Суд дотримувався позиції, що закон про держбюджет втрачає чинність із завершенням фінансового року, а конституційність нечинних актів КС не розглядає.