Закон і Бізнес


Гроші батьків


№4 (1406) 02.02—08.02.2019
8061

Законниця вважає, що обшук в її кабінеті та помешканні — це тиск. Суддя заявила, що в такий спосіб слідчі органи добиваються, щоб у майбутньому вона приймала вигідні їм рішення.


Наприкінці грудня до робочого кабінету Наталі Панас із Харківського районного суду прийшли працівники прокуратури та правоохоронці. Вони пред’явили ухвалу слідчого судді й на підставі цього документа обшукали кабінет. У кишені куртки, що висіла в шафі, знайшли конверт і $300 усередині. Н.Панас стверджує, що не знала про існування конверта, а куртка належить колишньому секретарю судових засідань.

Під час обшуку правоохоронці вилучили телефон володарки мантії та жорсткий диск. Також обшукали житло Н.Панас і знову знайшли гроші — $6300 у книжці, а $500 — під скатертиною. Суддя заявляє, що ті кошти їй не належать. Їх власниками є батьки, які продали частину своєї землі. Раніше вони зберігали гроші вдома, але, оскільки їхнє рідне м.Ясинувата розташоване на непідконтрольній Україні території, віддали долари доньці, щоб вона в майбутньому змогла купити в Харкові квартиру.

Н.Панас уважає, що слідчі дії провели неналежно. Зокрема, їй не надали копії відеозапису проведення обшуку, а примірник протоколу не вручили керівнику Територіального управління Державної судової адміністрації.

Такі дії прокуратури та слідчих органів суддя назвала втручанням в її діяльність, щоб у подальшому можна було диктувати необхідні рішення. Про це  йдеться в скарзі до Вищої ради правосуддя (№369/0/6-19). Суддя просить ужити заходів, щоб її захистити. До заяви Н.Панас додала копії документів: протоколів обшуку, ухвал суду та клопотань слідчого.