Закон і Бізнес


Лічитимуть на рахівниці


№4 (1406) 02.02—08.02.2019
2603

Нардепи мають намір спростити умови входження на фармацевтичний ринок фізичних осіб. Для цього пропонують скасувати обов’язкове застосовування реєстраторів розрахункових операцій.


Як заявляють автори проекту «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України» (№9495), майже 48% аптечних закладів у сільській місцевості належать дрібним підприємцям. Одночасно аналіз ліцензійних умов провадження діяльності щодо роздрібної торгівлі лікарськими засобами свідчить: ліцензійні вимоги до площі аптечних закладів, необхідного устаткування, кваліфікації персоналу тощо є однаковими як для юридичних осіб так і для фізичних осіб — підприємців. Тобто при значній різниці фінансових можливостей та задіяних людських ресурсів умови входження на ринок та функціонування на ньому для великого й малого бізнесу однакові.

Проте най більше аптекарям, зареєстрованим як ФОП, заважає обов’язок використовувати у своїй діяльності РРО, який з’явився з 1.01.2019. Деякі експерти стверджують: якщо в парламенті не знайдуть необхідної кількості голосів для спрощення ліцензійних умов, то це може стати причиною закриття аптек у сільській місцевості.