Закон і Бізнес


Про своєчасність доказів


№4 (1406) 02.02—08.02.2019
17848

Якщо докази, що не були подані до першої інстанції, на етапі апеляційного оскарження свідчитимуть про зміну обставин, на які посилається позивач, друга судова ланка не зможе взяти їх до уваги. Про таке йдеться в постанові Верховного Суду від 22.01.2019.


Володілець земельної ділянки передав її в комунальну власність у зв’язку з будівництвом шляхопроводу. Умовою передання була грошова компенсація. Міська рада погодилася з такою вимогою. Однак компенсувала тільки частину вартості нерухомості. Прочекавши 5 років на решту компенсації, колишній власник вирішив звернутися до суду.

Перша інстанція, з рішенням якої погодилася апеляційна, у задоволенні позову відмовила. Суд звернув увагу на те, що ділянка була обтяжена іпотекою, колишній власник не усував обтяжень і це унеможливлювало отримання компенсації.

Позивач поскаржився до касаційного суду. Зокрема, він указував, що до апеляційної скарги долучив низку документів, які підтверджують відсутність будь-яких обтяжень на спірну ділянку.

У постанові №522/8381/15-ц ВС зазначив таке. Подані заявником апеляційному суду докази свідчать про зміну обставин, на які він посилався як на підставу своїх вимог. За змістом законодавчих норм, підстава позову не може бути змінена на стадії апеляційного розгляду. Тому друга ланка обґрунтовано не прийняла таких доказів. Водночас заявник не позбавлений можливості подати аналогічний позов проти відповідачів, але з інших підстав.