Закон і Бізнес


Дорогою в минуле


№4 (1406) 02.02—08.02.2019
3092

Коли відсутні реальні справи, саме час удаватися до популізму. Тож до Верховної Ради подали черговий документ, покликаний захистити громадян від зубожіння.


Автор проекту «Про внесення змін до статті 5 Закону України «Про ціни і ціноутворення» щодо повноважень Кабінету Міністрів України у сфері державного цінового регулювання» (№9497) переймається зубожінням населення та пропонує примусово встановлювати межу допустимої рентабельності для виробників.

Зокрема, передбачається повернення до планової та регулятивної економіки шляхом установлення не лише граничних рівнів рентабельності для виробників продуктів харчування. Під заборону отримувати прибуток понад установлені державою ліміти підпадають також орендодавці торговельних та ринкових площ, мережі роздрібної торгівлі та підприємці, котрі займаються фасуванням.

От тільки чи не призведуть подібні обмеження до зловживань з боку тих самих чиновників? Адже таку економічну величину, як собівартість, можна обраховувати по-різному, залежно від того, які видатки в неї закладати. Та й навіть сумлінні виробники будуть змушені шукати замінники для якісних складових задля здешевлення продуктів.