Закон і Бізнес


Оціни колегу


№3 (1405) 26.01—01.02.2019
ЛЕВ СЕМИШОЦЬКИЙ
13260

Суддів зобов’яжуть перевіряти й оцінювати роботу одне одного. А про тих, хто відмовиться від цієї місії, повідомлятимуть куди слід.


Загалом проект Порядку і методології оцінювання та самооцінювання судді, який запропонували до обговорення у Вищій кваліфікаційній комісії суддів, передбачає 4 суб’єкти оцінювання. З Національною школою суддів начебто все логічно та зрозуміло. Суддя проходить тренінги в межах програми підготовки й отримує оцінки від викладачів.

Об’єктивність самооцінки залежить від здатності судді до самокритики. Проте за наявності певних навичок із цим теж можна впоратися. Тим більше що самобичуванням доведеться займатися тільки після двох років роботи на посаді.

Водночас чималу частину проекту присвячено регламентації оцінювання колегами. У кожному суді мають скласти графік: хто, за ким і коли має спостерігати. Саме так кожні 3 роки відбуватиметься оцінювання. Причому кожен суддя за цей період зобов’язаний оцінити щонайменше двох колег.

За результатами спостереження потрібно заповнити анкету, в якій дати оцінку кваліфікації та професійній діяльності колеги. І додати до неї фото чи відео, за наявності. Не анонімно, а за власним підписом. Потім усі анкети узагальнюватимуться, а висновки обговорюватимуться на зборах суддів із затвердженням результатів.

При цьому голова установи повинен звітувати перед комісією про суддів, які відмовляться від виконання цього почесного обов’язку. Проте не передбачено, що час, необхідний для виконання такого завдання, ураховуватиметься в модельному навантаженні на суддю. Та й відповідальність за небажання долучатися до процедури оцінювання прямо не прописана.

Долучатимуть до оцінювання й представників громадських об’єднань. Тільки спочатку їх зареєструють і допустять до цієї процедури. Потім вони самостійно оберуть, якому судді дошкулятимуть візитами. Хоча для об’єктивності було б логічно застосовувати автоматичний розподіл, аби ніхто не був обділений увагою активістів.

Щоправда, є й обмеження — одне ГО може спостерігати не більше ніж за 5 провадженнями одного судді, але його представники мають відвідати не менш як 3 судові засідання в межах однієї справи. Також громадським діячам прямо заборонено збиратися більш ніж утрьох на одному засіданні.

Прикметно, що результати долучатимуть до суддівського досьє та враховуватимуть під час кваліфікаційного оцінювання.

Наразі у ВККС збирають зауваження до проекту. Затвердити його планують уже в березні.