Закон і Бізнес


Що змінить ІР-суд в сфері захисту інтелектуальної власності, розповів адвокат


24.01.2019 17:01
5360

Вищий суд з питань інтелектуальної власності підвищить стандарти захисту прав та інтересів у цій сфері.


В цьому впевнений адвокат Микола Потоцький, розповідаючи виданню «ЗіБ» наскільки зміниться ситуація в нашій країні у сфері інтелектуальної власності з моменту функціонування ІР-суду.

Як відомо, у 2017-му році створили Вищий суд з питань інтелектуальної власності, а наразі проходить набір суддів.

Як вважає адвокат, у першу чергу, створення ІР-суду вирішить проблему конфлікту юрисдикцій у відповідних спорах (триваючий конфлікт адміністративної та цивільної/господарської юрисдикцій негативно впливав на ІР-сферу). Разом з тим, переконаний юрист, що положення чинного Господарського процесуального кодексу України варто доповнити нормами, які б конкретизували юрисдикцію ІР-суду, та віднесли до неї спори про адміністративні правопорушення, податкові, митні, трудові, та кримінальні справи. Розгляд таких справ судами, які не спеціалізуються на питаннях спорів у сфері ІВ несе ризики встановлення преюдиціальних фактів, які у майбутньому можуть бути використані у інших спорах.

По-друге, створення ІР-суду сприятиме вирішенню проблеми строків розгляду відповідної категорії спорів.

По-третє, створення ІР-суду сприятиме вирішенню проблеми кадрового забезпечення (особливо щодо регіональних судів). Створення спеціалізованого суду, судді якого володітимуть спеціальними знаннями (матимуть спеціальну освіту, а також досвід практичної діяльності у якості адвокатів та/бо патентних повірених) має наслідком підвищення рівня захисту прав.

По-четверте, створення ІР-суду сприятиме вирішенню проблеми врахування специфіки правовідносин у сфері ІВ та застосування способів захисту прав, притаманних лише ІР-сфері.

Закон і Бізнес