Закон і Бізнес


Рука, що дає громадянство


№3 (1405) 26.01—01.02.2019
3910

З 1 січня набрав чинності закон, що зобов’язує тиснути руку бургомістрові під час церемонії отримання громадянства. Відмова від рукостискання розглядається як неготовність стати громадянином країни.


На думку правих і крайніх правих партій, що стали ініціаторами нової норми, вона вводиться через мусульман, які з релігійних міркувань відмовляються тиснути руку представникам іншої статі, якщо ті не пов’язані з ними кровними узами, передає Euronews.

Міністр імміграції Інгер Стойберг заявив: «Тим, хто не розуміє, чому потрібно тиснути руку представникові протилежної статі, хочу сказати: ви не готові стати громадянином Данії».

Ця скандинавська країна не єдина в Європі, де відмова від рукостискання може стати причиною відмови в громадянстві. У серпні 2018 р. Швейцарія відмовила мусульманській парі з Північної Африки, яка відмовилася відповідати на запитання представників іншої статі й тиснути їм руки на співбесіді в комісії з натуралізації. Чотирма місяцями раніше такий випадок був зафіксований у Франції.