Закон і Бізнес


Штраф за кредит


№3 (1405) 26.01—01.02.2019
3667

Пільговим житловим кредитуванням може скористатися не так уже й багато молоді. Адже ресурси, що виділяються на такі цілі, доволі мізерні. Тому їх витрачання потребує особливого контролю.


Проект «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення» (№9482) встановлює відповідальність за порушення порядку видачі пільгових кредитів  на будівництво чи придбання житла для молоді.

Наприклад, на поточний рік у державному бюджеті закладено тільки 27 млн грн. на часткову компенсацію відсоткової ставки кредитів для молоді та придбання житла. Як підрахував автор проекту, цього вистачить лише на житло для 50 молодих родин. Водночас покращення житлових умов потребують 650 тис. громадян, серед яких 68 тис. — молодь до 35 років.

Пропонується покласти контроль за дотриманням законодавства в цій сфері на Національну комісію, яка здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг. Вона перевірятиме, зокрема, щоб ніхто не отримав кредит поза чергою. А якщо виявить порушення, то зможе накласти штраф від 30 до 50 неоподатковуваних мінімумів (510—850 грн.).

Для цього КпАП, зокрема пропонується доповнити новою ст.149-2. Грошей на житлове кредитування від того більше не стане, але принаймні чиновники, як думає автор, утримуватимуться від порушень під час виділення коштів.