Закон і Бізнес


Для себе і для гостей

В ЄС назвали культурні столиці цього року


До кінця року в Пловдиві проводитимуть безліч культурних заходів для місцевих жителів і туристів.

№2 (1404) 19.01—25.01.2019
3466

Дві нові культурні столиці Європи офіційно вступають у свої повноваження. Пловдив став першим з болгарських міст, що отримав цей статус. Тут офіційна церемонія відбулася 12 січня, а в італійській Матері — 19-го.


Цей рік пройде в Пловдиві під гаслом «Разом». Місто планує реалізувати близько 300 проектів, причому багато з них разом з іншими болгарськими містами: Софією, Варною і Велико Тирново. За традицією, особливе місце відведене культурі регіону, її розкриттю і переосмисленню. Для Пловдива це такі теми, як кирилиця і народне мистецтво балканських народів, циган і турків.

Гасло Матери — «Відкрий майбутнє». У центрі уваги перебуватимуть питання соціальної і культурної інклюзії та інновацій. Особлива роль буде відведена культурі епохи Відродження. Наприклад, організатори запропонують вивчити естетику чисел і роль математики в мистецтві.

Титул культурної столиці Європи присуджується з 1985 року. Зараз експерти Євросоюзу щорічно вибирають дві культурні столиці. Обидва міста повинні запропонувати цікаву культурну програму на весь рік, а натомість отримують підтримку ЄС в організації заходів, приплив туристів і можливість привернути нових інвесторів.

Минулого року цей статус дістали столиця Мальти Валетта і невелике нідерландське містечко Леуварден.