Закон і Бізнес


Без вини — недійсні


№2 (1404) 19.01—25.01.2019
4173

Можливість вимагати в судовому порядку визнання угод недійсними ще на етапі досудового розслідування не узгоджується із принципом правової визначеності. Адже тим самим порушується презумпція невинуватості.


На цьому наголошується в скарзі АТ «Запорізький завод феросплавів», яку на цьому тижні почав розглядати другий сенат Конституційного Суду. Скаржник ставить під сумнів конституційність положення п.13 ч.1 ст.17 закону «Про Національне антикорупційне бюро України» від 14.10.2014 №1698-VII.

Це положення наділяє, зокрема, НАБУ правом подавати до суду позови про визнання недійсними угод у порядку, установленому законодавством. Причому — ще до завершення досудового розслідування, відповідно, без установлення вироком суду вини особи у вчиненні кримінального правопорушення.

Це порушує як принцип юридичної визначеності, так і презумпцію невинуватості особи та є перебиранням на себе функцій суду, що суперечить ч.1 ст.62, чч.1, 2 ст.124 Конституції.

Суддя-доповідач у справі Олександр Тупицький поінформував про ключові позиції органів державної влади, наукових установ і вищих навчальних закладів щодо порушеного питання. Після цього відкрита частина слухання справи завершилась і судді перейшли до опрацювання рішення.