Закон і Бізнес


За браком згоди

Нового члена ВККС обиратимуть із-поміж двох кандидатів, якщо делегати пробачать одному з них


№52 (1402) 29.12—11.01.2019
ВАСИЛЬ КОЛІШНИЙ
4878

Майбутня вакансія члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів викликала ще менший ажіотаж, ніж крісло у Вищій раді правосуддя. За неї посперечаються тільки 2 кандидати. Теоретично.


Напевне, перевірка кваліфікації та добір кадрів для суддівського корпусу не так уже й цінуються в адвокатському середовищі. Особливо з огляду на шалене навантаження, з яким працює нинішній склад ВККС. Та й після перерозподілу дисциплінарних повноважень на користь ВРП така робота радше схожа на викладацьку діяльність, що вимагає ґрунтовних теоретичних знань. При мінімумі можливостей вплинути на суддівську кар’єру після призначення на посаду чи проходження кваліфікаційного оцінювання.

Так, для когось може видатися привабливим рівень заробітної плати члена ВККС — 1,5 оклада судді Верховного Суду. Проте навряд чи ця сума сумірна з винагородою успішних адвокатів навіть у нинішніх умовах. Тож на перший план мають виходити інші мотиви та наявність професійних навиків.

Претенденти мають одне спільне — альма-матер, адже обидва закінчили Національний юридичний університет ім. Ярослава Мудрого. Хоча з відмінностями в назвах та різницею у 20 років.

Олександр Дроздов — голова Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури, перший проректор Вищої школи адвокатури, к.ю.н. Також він доцент кафедри кримінального процесу НЮУ, а торік увійшов до складу науково-консультативної ради при Верховному Суді.

Сергій Гаргач — адвокат майже із 40-річним стажем. Спочатку працював у Донецькій колегії адвокатів, а у 1992-му, отримавши свідоцтво адвоката, став самозайнятою особою. І лише недавно влаштувався юрисконсультом до медичного закладу м.Дніпра.

Утім, перепоною для його включення до бюлетеня може стати недогляд, якого припустився С.Гаргач. Річ у тім, що в пакеті його документів, що подавалися до секретаріату ВККС, була відсутня письмова згода на обробку персональних даних та оприлюднення копій документів. Згідно зі штампом на заяві кандидата основний пакет був прийнятий 14 січня, а цей документ — двома днями пізніше. Тобто вже після закінчення строку для подання документів.

Проте наявність такої згоди не примха бюрократів, а пряма вимога закону «Про судоустрій і статус суддів». У ч.8 ст.95 прямо сказано, що прийом усіх документів завершується о 24:00 останнього дня визначеного строку, тобто 15 січня. Тож делегатам з’їзду адвокатів доведеться спочатку визначитися щодо того, чи вважати таку затримку порушенням вимог закону.

Нагадаємо, що наразі єдиним представником адвокатури у складі комісії є екс-голова Ради адвокатів Рівненської області Павло Луцюк, обраний у липні 2015 року.