Закон і Бізнес


Єдність за формою


№52 (1402) 29.12—11.01.2019
6813

Представники Верховного Суду разом із міжнародними експертами працюють над удосконаленням форми та структури судових рішень. Адже сьогодні навіть у межах одного касаційного суду використовуються різні форми для їх складання.


Як повідомляє прес-служба ВС, під час зустрічі з представниками Національного суддівського інституту Канади (НСІ) українсько-канадського проекту підтримки судової реформи обговорювалася подальша співпраця у цьому напрямі.

Раніше делегація членів ВС відвідала Канаду для спільної розробки з іноземними експертами навчальної програми щодо написання судових рішень та проведення відповідних тренінгів.

На думку секретаря Великої палати ВС Всеволода Князєва, створення новітньої форми написання судових рішень є дуже важливим та актуальним для України. Адже це дасть змогу зробити рішення простішими та зрозумілішими для широкого загалу. Для досягнення якісного результату навчання мають пройти не лише представники Верховного, а й місцевих та апеляційних судів.

Судді ВС Дмитро Гудима, Іван Міщенко та Аркадій Бущенко, які взяли участь у зустрічі, зауважили, що навчання слід розпочати вже найближчим часом. Однак для цього необхідно внести певні зміни у запланований формат тренінгів. Крім того, залучення іноземних тренерів, які зможуть надати об’єктивну оцінку якості судових рішень та пояснити, як зробити тексти простішими й зрозумілішими, сприятиме запровадженню нового формату цих актів. 

Директор з правових та навчальних питань групи міжнародного співробітництва НСІ Дональд Чіассон погодився, що в програму треба внести певні зміни для її кращої адаптації. Тож конкретні строки старту цієї навчальної програми поки що не називалися.