Закон і Бізнес


Зелене світло


№52 (1402) 29.12—11.01.2019
4264

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства розглядає можливість унесення нових змін до ДБН В.2.3-5:2018 «Вулиці та дороги населених пунктів» з метою обов’язкового проведення заходів щодо озеленення вулиць і доріг при їх новому будівництві, реконструкції або капремонті.


За повідомленням Уряду, проект відповідних змін розробляє ДП «ДерждорНДІ». На думку розробників, озеленення є невід’ємною частиною благоустрою. Тому в нових змінах до ДБН розглядається можливість унесення низки змін щодо покращення благоустрою міст, зокрема обов’язкового озеленення при проектуванні доріг.

Планується, що це покращить екологічний стан міст і надасть їм сучасного вигляду, а жителям — комфортні умови для проживання. Наприклад, у німецькому Лейпцигу площі зелених насаджень диференціюються залежно від щільності забудови та норм озеленення в окремих районах міст.

ДБН В.2.3-5:2018 вступили в дію лише 1.09.2018. Було введено низку вимог для безпеки й комфорту людей, зокрема передбачено можливість звуження ширини смуг руху на дорогах, обов’язкове встановлення спеціальних захисних огороджень на зупинках громадського транспорту, облаштування острівців безпеки на нерегульованих переходах, велодоріжок та велосмуг. Певно, опрацювати всі зміни за один раз було стратегічно невигідно, інакше працівники ДП «ДерждорНДІ» залишилися би без роботи.