Закон і Бізнес


Закон і Бізнес N 1/2019. Анонс публікацій


11.01.2019 16:19
2871

Представляємо огляд найважливіших правових тем тижня, про які можна прочитати в новому випуску газети Закон і Бізнес N 1. 12 січня- 18 січня 2019 року.


Напередодні Нового року політики та деякі судді Верховного суду розповідали про досягнення судової реформи, позитивний ефект прийняття нових кодексів. Про зворотний бік кваліфікаційного оцінювання, проблеми інституту медіації в умовах неналежного законодавства та протести адвокатів розповів голова Господарського суду Одеської області Володимир ПЕТРОВ.

 

Метр вітчизняної адвокатури пам’ятає про правові кошмари минулого та знає все про психодраму в процесі. Але своїми надбаннями вважає книги, які слугують маяком для юних і не дуже правників. Проте основний блокпост для адвокатури — не до кінця незалежний суд. Про шляхи до безперечних реформ і плани дій у нинішніх умовах розповів відомий адвокат України Ярослав ЗЕЙКАН.

 

У прагненні вдосконалювати судову систему та процес суб’єкти законодавчої ініціативи часто керуються точковими проблемами, не усвідомлюючи при цьому негативного впливу пропонованих змін на картину в цілому. Утім, ще у 2006 році в Україні був запущений механізм, що дозволяє запозичати найкращі концепції та правила справедливого суду, які розробляла авторитетна міжнародна інституція не один десяток років, й навіть запобігати виникненню проблем на практиці. ОЛЕКСАНДР ДРОЗДОВ, голова ВКДКА, перший проректор ВША, заслужений юрист України, к.ю.н., доцент проаналізував правові позиції ЄСПЛ, які можуть бути використані у 2019 році для вдосконалення процесуального законодавства. Докладніше – у матеріалі «Вектор змін».

 

Після оголошення про старт діяльності Державного бюро розслідувань виникло закономірне запитання про долю кримінальних проваджень, досудове розслідування в яких здійснювали органи прокуратури. Насамперед питання зводиться до того, чи залишилися в останніх повноваження проводити досудове слідство. Докладніше про початок роботи ДБО розповів ОЛЕКСІЙ КАЛІННІКОВ, старший партнер АО «Могильницький та партнери» у статті «Узурповані функції».

 

Іноземні експерти надали список із 8 кандидатів, до яких мають претензії. Згодом вписали до нього ще 12 прізвищ тих, хто прагне працювати у ВАКС. Але вони не порушують питання про їхню недоброчесність, а лише мають сумніви щодо цього.Як ГРМЕ оцінює кандидатів до ВАКС, читайте у матеріалі «Міжнародна виваженість».

 

Інститут приватних виконавців мав би здійснити прорив, обіцяний реформою, ставши дієвим і незалежним механізмом утілення судових рішень у життя. Але невеличкий загін недержавних примушувачів, вочевидь, надто явно слідує закону, не підкорюючись системі, адже його ряди помалу рідіють з подачі безпосереднього керівника — Міністерства юстиції. Про те, як ДКПВ припинила діяльність «приватника», який виконував рішення ВС, читайте у статті «Сто мінус два».

 

Непорозуміння учасників судового процесу — звична річ. Але, коли це переростає у сварку і чиюсь образу, справжні юристи починають скаржитися один на одного до «компетентних» органів з приводу порушення закону і етичних норм. Про те, як суддя поскаржився на адвоката, читайте у статті  «Вирішує не форма, а зміст».

 

Нетверезий водій позбувся на рік прав і сплатив штраф. Здавалось би, поніс передбачене законом покарання й на тому кінець. Але коли мова йде про служителя Феміди, то наслідки можуть бути значно гіршими, наприклад утрата роботи.  Як служителя Феміди хотіли звільнити за керування авто напідпитку, дізнаєтесь у матеріалі ««Алкогольний» протокол».

 

Нова редакція Кодексу адміністративного судочинства передбачає запровадження електронного судочинства. Його функціонування має забезпечити Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система. Її пробна експлуатація розпочинається з 1.03.2019 у складі 8 підсистем. Докладніше про функціонування ЄСІТС, розповів ВОЛОДИМИР МАТЮХА, начальник відділу надання інформаційних послуг, руху адміністративних справ та діловодства 7-го ААС у статті «Технології для Феміди».

 

Позивач не може скаржитися щодо певних обставин, якщо немає реального порушення прав, свобод чи інтересів у спірних правовідносинах, тільки тому, що вважає, начебто певні обставини впливають на його правове становище. Про це йдеться в постанові Шостого апеляційного адміністративного суду від 30.10.2018. Про те, як громадянин поскаржився на адвоката до регіонального КДКА, читайте у матеріалі «Зайвий клопіт».

 

Народні депутати вирішили привести правила поведінки в суспільстві та основи відповідальності за їх порушення до єдиного стандарту, закріпленого в одному нормативно-правовому акті. Очікується, що це сприятиме підвищенню ефективності охорони та підтриманню публічного порядку. Які новели публічного порядку підготували народні обранці,розповів БОГДАН ЗАБАРА, помічник адвоката АО Barristers у матеріалі «Проступок публічного порядку».

 

Кодекс з процедур банкрутства, ухвалений 18 жовтня 2018 р., породив нову форму відносин у цій сфері, кардинально змінивши правила. Одним із ключових завдань розробників КПБ було створення правових конструкцій, покликаних значно спростити процедуру, зокрема підвищити ефективність заходів щодо задоволення вимог кредиторів, а також значно зменшити коло можливих дій боржників, спрямованих на затягування процесу та зловживання. ОЛЕКСАНДР УДОВИЧЕНКО, адвокат, радник Ader Haber, к.ю.н. розповів про найбільш прогресивні положення КПБ у статті «Нова філософія банкрутства».

 

Очевидно, що обшук є однією з тих слідчих дій, де найбільш яскраво проявляється конфлікт інтересів обвинувачення і захисту. Кожна сторона намагається побудувати тактику, що відповідає позиції, та підкріпити її вагомими доказами. Проте, коли вирують емоції, ціна помилок зростає в геометричній прогресії. ОЛЕНА ДРОЗДОВА, адвокат, директор АБ «Дроздова та партнери» розповіла про типові порушення правоохоронців та прогалини в законодавстві, які варто усунути у статті «Обшук очима адвоката».