Закон і Бізнес


Колюче сміття

За ялинку, викинуту поза графіком, німців штрафують


Ялинка — це не тільки прикраса для будинку, але і 2—3 кг ласощів для звірів у зоопарках.

№1 (1403) 12.01—18.01.2019
4250

Щороку після новорічних свят німці виносять зі своїх будинків і квартир близько 27 млн ялинок. Як же їх утилізують і що відбувається з деревами після цього?


Наприкінці грудня жителі кожного населеного пункту отримують спеціальні календарі на наступний рік, де вказані дати вивезення різних видів сміття. Передбачені окремі дні й для збору використаних ялинок, як правило, — в середині січня. Ця послуга безкоштовна.

Якщо ви не встигнете виставити ялинку вчасно, доведеться відвозити її в пункт прийому самостійно. Втім, дерево можна подрібнити і викинути в контейнер для біовідходів. А ось вивезти ялинку на звалище або викинути в лісі суворо заборонено, оскільки розкладаються ці дерева довго і погано.

Порушникам цього розпорядження загрожує штраф, розміри якого різняться. У Баден-Вюртембергу, наприклад, він сягає від €25 до 50 за неправильну утилізацію однієї ялинки, а в Гамбурзі — €100.

У Німеччині є кілька способів утилізації новорічних ялинок. Старі дерева подрібнюють у спеціальних дробильних машинах, перемелюють у тирсу і роблять компост, який використовують у садах і парках, а також у фермерських господарствах. Вартість однієї тонни деревної стружки коливається від €84 до 129.

Гілки, зрубані з ялинки, часто застосовують як укривний матеріал для грядок на городах. Вони захищатимуть рослини від холоду, ефективно підтримуватимуть вологість ґрунту, перешкоджатимуть росту бур’янів. Таке «покривало» корисне і тим, що активно виділяє фітонциди, які не дають розгулятися бактеріям, грибкам, комахам-шкідникам.