Закон і Бізнес


Проїзний у собі

Шведам запропонували чипи під шкірою замість пластикових карток


№1 (1403) 12.01—18.01.2019
5384

Жителі Швеції почали масово імплантувати собі підшкірні мікрочипи, які можна використовувати для оплати покупок, як пропуск або проїзний. Вони спроектовані так, щоб прискорити повсякденні справи і зробити життя зручнішим.


Тепер одним таким пристроєм можна буде замінити безліч пластикових проїзних, кредитних карток і пропусків, на які в багатьох не вистачає місця в портмоне. За останній час мікрочипи імплантували понад 4000 шведів, повідомляє Euronews.

Чипи розміром, за словами розробників, із зубець невеликої виделки зазвичай імплантують під шкіру трохи вище від великого пальця за допомогою спеціального шприца. А далі руку, так само як і звичайну пластикову картку, прикладають до зчитувального пристрою. Прихильники чипів кажуть, що вони безпечні й досить добре захищені від злому.

Як сказав генеральний директор Biohax International Йован Остерлунд: «Все можна зламати. Але цей чип зламати складніше, тому що ми зробили його дуже маленьким і розмістили за реальною фізичною стіною. Крім того, ми обмежили асортимент».

Найбільша залізнична компанія Швеції вже дозволяє пасажирам використовувати чипи замість квитків. Очікується, що з їхньою допомогою люди розраховуватимуться в магазинах і ресторанах.

Попри великі плюси, у чипування вистачає й критиків. За їхніми словами, це створює небезпеку для збереження особистих даних, які можуть потрапити в чужі руки. Крім того, мікросхема може занести інфекцію в організм і спричинити реакцію імунної системи.