Закон і Бізнес


Через сімейний скандал можна потрапити за ґрати


11.01.2019 13:40
6413

Вчинення злочину щодо подружжя, у тому числі колишнього, а також особи, з якою винний перебував у сімейних або близьких відносинах відтепер вважається обтяжуючою обставиною. Так само, як і протиправні дії у присутності малолітнього.


З 11 січня набули чинності зміни до ККУ та КПК щодо домашнього насильства, передає «Закон і Бізнес».

Відповідні доповнення до ч.1 ст. 67 Кримінального кодексу містить закон «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України з метою реалізації положень Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами» від 6.12.2017 №2227-VIII.

Цей закон вводить дві нові статті до КК, як-от ст.126-1 («Домашнє насильство») та ст.151-2 («Примушування до шлюбу»), а також нові кваліфікації таких злочинів як «Згвалтування» та «Сексуальне насильство».

Під домашнім насильстовм розуміється «умисне систематичне вчинення фізичного, психологічного або економічного  насильства щодо подружжя чи колишнього подружжя або іншої особи, з якою винний перебуває (перебував) у сімейних або близьких відносинах». І насильство це призводить до «фізичних або психологічних страждань, розладів здоров’я, втрати працездатності, емоційної залежності або погіршення якості життя потерпілої особи». За це передбачено громадські роботи на строк від 150 до 240 годин, або арешт на строк до 6 місяців, або обмеження волі на строк до 5 років, або позбавленням волі на строк до 2 років.

Запроваджується і новий інститут обмежувальних заходів, що застосовуються до осіб, які вчинили домашнє насильство. Такі обмеження можуть накладатися на осіб, яким призначено покарання без позбавлення волі або звільненим від кримінальної відповідальності чи покарання за злочин, пов’язаний із домашнім насильством.

Закон і Бізнес