Закон і Бізнес


ADER HABER успішно захистила інтереси одного з лідерів національного кондитерського ринку у Верховному Суді в трудовому спорі


10.01.2019 17:51
2911

ADER HABER успішно захистила інтереси одного з лідерів національного кондитерського ринку, що входить в трійку найбільших кондитерських компаній України за обсягами виробництва і в топ-100 світових компаній, у трудовому спорі про поновлення на роботі з колишнім Головним бухгалтером.


Головного бухгалтера було звільнено за протиправну поведінку на підставі п. 3 ст. 40 КЗпП України, яка полягала в порушенні Головним бухгалтером своїх безпосередніх функціональних обов’язків, покладених на неї трудовим договором та деталізованих посадовою інструкцією, щодо правомірного нарахування заробітної плати працівникам. Протиправна поведінка Головного бухгалтера також полягала у невиконанні розпорядження безпосереднього керівника, Генерального директора, щодо перенесення бази «1С:Бухгалтерія» в хмарний ІТ ресурс, що є порушенням трудової дисципліни.

Колишня працівниця оскаржила дисциплінарне звільнення у суді, вимагала визнати незаконними та скасувати накази про притягнення до дисциплінарної відповідальності і звільнення, поновити її на роботі.

Як результат роботи практики праці та зайнятості ADER HABER, спір було успішно вирішено в суді першої інстанції (Рішення Дніпровського районного суду міста Києва у справі № 755/19222/17 від 23.05.2018 р.) та апеляційної інстанції (Постанова Апеляційного суду міста Києва у справі № 755/19222/17 від 07.08.2018 р.), а касаційну скаргу Позивачки було залишено без задоволення (Постанова Касаційного суду у складі Верховного суду у справі № 755/19222/17 від 06.12.2018 р.).

Аргументуючи свої позовні вимоги, Позивачка з-поміж іншого зазначала, що наказ, яким їй оголошено догану за порушення нарахування заробітної плати працівникам є незаконним, оскільки відповідальним за виплату заробітної плати є керівник підприємства, вина якого начебто доведена протоколом Держпраці про адміністративне правопорушення за ст. 41 КУпАП України(виплата заробітної плати не в повному обсязі), натомість, за результатом проведеної перевірки Держпраці по відношенню до Позивачки, як до Головного бухгалтера, не складено жодного протоколу. Варто зазначити, що Позивачка сама ж і ініціювала перевірку Держпраці про начебто порушення вимог законодавства про працю Генеральним директором.

Разом з тим, суди підтримали позицію ADER HABER про те, що притягнення Генерального директора до адміністративної відповідальності за порушення вимог законодавства про працю не може бути тією обставиною, яка позбавляє роботодавця притягнути до дисциплінарної відповідальності за ці ж порушення трудового законодавства і Головного бухгалтера, оскільки саме Головний бухгалтер відповідно до посадової інструкції зобов’язаний забезпечувати законність, своєчасність і правильність нарахування заробітної плати.

Ще одним аргументом Позивачки було те, що роботодавцем за порушення трудової дисципліни було одночасно застосовано два заходи стягнення: оголошено догану та звільнено із займаної посади, тобто фактично притягнуто до відповідальності за одне і те ж порушення, чим порушено ст. 147 КЗпП України та ст. 61 Конституції України.

Контрагументуючи вказані доводи Позивачки, адвокати ADER HABER довели систематичність порушень трудової дисципліни Головним бухгалтером, яких було виявлено три, а також те, що обраний вид дисциплінарного стягнення у вигляді звільнення за третій дисциплінарний проступок є відповідним, враховуючи самі проступки.

Команда, що працювала над проектом, включала старшого юриста Тетяну Гаврилюк, помічника юриста Анастасію Погорілу. Команду очолювала Тетяна Іванович, радник, керівник практики праці та зайнятості.