Закон і Бізнес


Шито білими нитками


№1 (1403) 12.01—18.01.2019
3470

Після тривалих консультацій з бізнесом Уряд подав на розгляд народним депутатам проект закону, яким пропонується встановити нульову ставку ввізного мита на сировину, яка не виробляється в країні.


Таким чином намагаються підтримати розвиток легкої промисловості. У Мінекономрозвитку, яким було розроблено законопроект (№9458)  «Про внесення змін до Митного тарифу України, встановленого Законом України “Про Митний тариф України», сподіваються що його прийняття стимулюватиме розвиток галузі. Наразі, робота вітчизняних підприємств легкої промисловості більше ніж на 90% залежить від імпорту сировини й матеріалів, які в Україні не виробляються або виробляються в незначних обсягах.

Якщо документ приймуть, то українські виробники одягу дістануть можливість безмитного ввезення на територію України сировини.  Очікується, що запропоновані зміни дадуть позитивний ефект зокрема у вигляді створення додаткових робочих місць, збільшення відрахувань і валютних надходжень до бюджету.

Експерти стверджують що нині легка промисловість — одна з небагатьох у нашій державі, яка впродовж останніх років показує стабільний приріст. За таких умов перед Урядом фактично постає два шляхи — знизити мито на імпорт із метою підтримання розвитку галузі або створити такі податкові умови, щоб почав розвиватися внутрішній ринок з рентабельністю продукції, не нижчою від китайської.