Закон і Бізнес


Іграшки на ялинці

Перші різдвяні дерева прикрашали навіть картоплею


Ялинку, яку встановлюють на Трафальгарській площі Лондона, за традицією, з 1947 року привозять з Норвегії.

№52 (1402) 29.12—11.01.2019
5003

Ялинка була обов’язковим атрибутом різдвяних свят не завжди. Звичай прикрашати її існує лише кілька сотень років. І зародився він, як стверджує DW, саме у Німеччині.


Згадка про перші наряджені ялинки сягає 1605 року. «Різдвяні дерева» з’явилися спочатку в будинках багатих купців і дворян. Крім того, позолоченими яблуками і гірляндами з горіхів у середньовічній Німеччині прикрашали не тільки ялинки, але і сосни, а також гілки вишневих дерев і буків. До того ж цей звичай набув спочатку поширення в протестантських регіонах Німеччини. У католицьких же ялинка довгі десятиліття вважалася язичницьким символом.

Обов’язковим атрибутом Різдва ялинка остаточно стала тільки в XIX столітті. У першій його половині ці дерева стали регулярно встановлювати в королівських палацах. Але пізніше їх почали купувати й прості люди.

Оздоблювали дерева в різних регіонах Німеччини по-різному. Десь на гілки вішали картоплини або яблука, десь — пряники, моркву й горіхи. Святкове вбрання доповнювали паперові зірки, сніжинки, гірлянди, фігурки ангелів.

Перша скляна куля для ялинки була видута в Тюрингії близько 400 років тому. У 1850-му тут почалося промислове виробництво ялинкових іграшок: майстри робили зі скла і дерева дзвіночки, сердечка, фігурки птахів і звірів, кулі, шишки, горіхи тощо.