Закон і Бізнес


Поспішайте робити добро

40% пожертвувань надходить до фондів від пенсіонерів


№52 (1402) 29.12—11.01.2019
3752

У новорічні свята в європейців зростає бажання віддавати гроші на доброчинність. Хто та які пожертвування робить у Німеччині і як це контролюється?


Кожен четвертий житель Німеччини переводить гроші на рахунки благодійних фондів і різних церковних організацій. Наприклад, у минулому році сума пожертвувань сягнула майже €5,2 млрд, повідомляє Німецька рада доброчинних організацій.

Гроші йдуть насамперед на гуманітарні цілі: допомогу дітям, церквам, жертвам природних катастроф, важкохворим людям. Крім того, жителі Німеччини дбають про збереження культурних об’єктів, захист тварин і навколишнього середовища.

В середньому розмір пожертвування становить €30—35. Але внески від пенсіонерів набагато більші. Люди, старші за 70 років, частіше віддають свої гроші: 40% усіх пожертвувань фонди отримують саме від них.

Сорокарічні, навпаки, рідко переказують гроші на доброчинність. Експерти пов’язують це з тим, що саме в цьому віці німці особливо активно займаються сім’ями й уникають зайвих витрат. Підлітки і молодь віком від 10 до 29 років теж роблять пожертвування, але їхні внески найменші.

Крім великих благодійних фондів, у Німеччині є проекти, які не надто відомі, але теж потребують фінансової допомоги. Проте, перш ніж переказувати гроші на рахунок доброчинної організації, потрібно переконатися, що це не обман.

У Німеччині кампанія зі збирання грошей може отримати спеціальну акредитацію в незалежній організації DZI-Spendensiegel, що займається аналізом і перевіркою доцільності використання пожертвувань неурядовими організаціями. Якщо дістане схвалення, емблема DZI стоятиме на офіційному сайті й усіх рекламних плакатах кампанії.