Закон і Бізнес


Послання від комісара


№52 (1402) 29.12—11.01.2019
6224

Аби відправити обвинуваченого хоча б під домашній арешт, законнику доводиться пройти через тиск громадського активіста, цитати з Михайла Достоєвського та звинувачувальні дописи в соцмережі.


У провадженні Степана Гирича з Личаківського районного суду м.Львова перебуває справа щодо обвинуваченого, який завдав малолітній дитині ушкоджень, від яких вона померла. Суддя призначив засідання, на якому мали обговорити питання щодо подовження строку домашнього арешту.

За кілька годин до початку засідання активіст поширив у «Фейсбуку» інформацію про розгляд цього кримінального провадження з образливими звинувачення в бік прокурора та судді, а також однієї з потерпілих. Чоловік заявив про фальсифікацію кримінального провадження, неправдивість доказів і додав: «Потерпілі, суддя, прокурор уже просто тремтять, і доля ваша бути тремтячими».

Перед початком засідання до суду надійшов лист із аналогічними звинуваченнями, підписаний комісаром центру «Філософія правового самозахисту громадян України».

Звинувачувач дійсно створив громадське об’єднання з такою назвою та регулярно відвідував судові засідання. Після того як він тричі порушив порядок, суддя його вигнав.

С.Гирич уважає, що дописи, які містять подібні звинувачення, — тиск на суд, тож звернувся до Вищої ради правосуддя з відповідним повідомленням (№6215/0/6-18). Сподівається, що його захистять від активіста.