Закон і Бізнес


Війна у розрізі криміналу


№52 (1402) 29.12—11.01.2019
3728

Прикриваючись Римським статутом, який Україна, до речі, дотепер не ратифікувала, Уряд запропонував переглянути кваліфікацію низки військових злочинів і ввести нові. А головне — зробити покарання за нашим Кримінальний кодексом екстериторіальним.


Суть проекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів» (№9438), як водиться, приховали за благозвучним додатком: «щодо забезпечення гармонізації кримінального законодавства з положеннями міжнародного права». Однак уже перша пропонована зміна викличе запитання у фахівців. Йдеться про нову ст.8-1 КК, яка визначає «чинність закону про кримінальну відповідальність щодо злочинів незалежно від місця їх вчинення».

Деякі пропоновані норми за стилем викладення схожі на буквальний переклад з іншої мови. Тому, наприклад, у кваліфікації злочинів проти власності з’являється поняття «рухома або нерухома цінність».

Інші немов виписані під конкретні фактичні обставини воєнного конфлікту на сході країни. Особливо нова редакція ст.437 КК, яка так і називається «Агресія» і містить 7 кваліфікацій агресивних дій.

Деякі викладені необачно, адже водночас можуть бути витлумачені і проти чинної влади. Наприклад, захоплення або зниження чужого майна під час збройного конфлікту. Адже під чужим розуміється, серед іншого, майно, яке перебуває «у приватній власності осіб, що не беруть безпосередню участь у бойових діях».

Або — «оголошення скасованими, припиненими або неприпустимими в суді гарантованих міжнародним правом прав та позовів однієї чи кількох осіб, що перебувають під захистом згідно з міжнародним гуманітарним правом». Такі діяння вважаються воєнним злочином проти правосуддя.