Закон і Бізнес


У ОАСК прокоментували заяву Супрун щодо «суддівського свавілля»


26.12.2018 11:55
4420

У Окружному адміністративному суді Києва прокоментували допис в.о. Міністра охорони здоров’я Уляни Супрун в соцмережі, у якому вона публічно звинувачує суддю та весь колектив ОАСК у здійсненні «суддівського свавілля».


24 грудня 2018 року Уляною Супрун у мережі Facebook поширено допис, у якому не лише було висловлено незгоду з одним із прийнятих судом рішень, але й публічно звинувачено суддю, який його прийняв, та власне, весь колектив Окружного адміністративного суду міста Києва у здійсненні «суддівського свавілля», передає «ЗіБ».

Як зазначили в ОАСК, подібні спроби дискредитувати судову гілку влади, на жаль, не поодинокі. Такими заявами представники виконавчої влади порушують  не лише вимоги вітчизняного законодавства щодо невтручання у хід судового розгляду, поваги до незалежності суду, але й положення міжнародного права, відповідно до яких, коментуючи рішення суддів, виконавча та законодавча влада мають уникати критики, яка може підірвати незалежність судової влади або довіру суспільства до неї.

Що ж до самої справи, яка  викликала бурхливу реакцію у Супрун, в ОАСК зазначили, що судом вже двічі в її межах приймались ухвали про забезпечення позову, спрямовані виключно на збереження наявного на момент подачі позовної заяви стану речей, його фіксацію до вирішення адміністративної справи по суті. Вказані рішення суду були визнані законними в апеляційному порядку.

Разом з тим, піддаючи сумніву авторитет судової влади та ігноруючи законодавчовстановлену обов’язковість виконання судових рішень, МОЗ протиправно ігноруються вказані ухвали суду, що, зокрема, і стало підставою для прийняття нової ухвали про забезпечення позову.

Крім того, за час розгляду справи, судом встановлена відсутність у в.о. Міністра охорони здоров’я права на свій розсуд, без визначених законом підстав, призначати в.о. ректора закладу освіти, наділяючи його необмеженими повноваженнями.

Окружний адміністративний суд міста Києва діє виключно в межах та на виконання повноважень, встановлених для нього законом та Конституцією України.

Суд нагадав, що в разі незгоди з рішенням адміністративного суду, особа має оскаржити його в апеляційному порядку.

Також в ОАСК зазначили, що невиконання ухвали про забезпечення позову є підставою не тільки для накладення на особу штрафу в сумі від одного до десяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, як це визначено КАС України, але й для притягнення до кримінальної відповідальності, яка передбачає, також, позбавлення волі.

Закон і Бізнес