Закон і Бізнес


Стеля має вуха


№52 (1402) 29.12—11.01.2019
115468

Коли ти служитель Феміди, треба мати під рукою не лише закони, а й драбину. Вміти писати рішення також замало — корисними будуть навички робіт у будівельній галузі та знання з фізики.


Одного разу очільник Орджонікідзенського районного суду м.Маріуполя Ірина Мельник розглядала стелю свого кабінету й зауважила, що лампа висить якось не так. Жінка вирішила подивитися, що сталося з лампою.

Вона взяла драбину та зняла матеріал підвісної стелі. Там виявився провід, до якого були прикріплені мікрофон і камера. Подивившись, куди прямує провід, жінка перенесла драбину в інше місце та зняла шматок підвісної стелі ще й там. І.Мельник виявила прямокутний пристрій, який видався їй схожим на відеореєстратор.

Голова суду вирішила не зупинятися на своїй стелі та перевірити, що робиться в сусідніх кабінетах. Виявилося, що в кабінеті її заступника, був також установлений мікрофон і відеокамера.

Судді звернулися до Управління Служби безпеки в Донецькій та Луганській областях. До кінця дня прибула слідчо-оперативна група, і правоохоронці склали відповідний протокол.

І.Мельник повідомила про подію Вищу раду правосуддя (№6209/0/6-18). Звернула увагу на ту обставину, що суд розташований в зоні проведення операції об’єднаних сил. У територіальній підсудності перебуває Військова прокуратура Маріупольського гарнізону, Слідче управління фінансових розслідувань та окремі відділи Прокуратури Донецької області. І.Мельник є слідчим суддею, тому запис проваджень може мати негативним наслідком розголошення резонансних кримінальних справ. Тому вона просить ВРП вжити заходів. Крім того, своє повідомлення голова суду адресувала голові Ради суддів та Генеральному прокуророві.