Закон і Бізнес


Індульгенція за 5%


№51 (1401) 22.12—28.12.2018
3737

Міждержавні обміни податковою інформацією стимулювали пошук шляхів повернення додому виведеного капіталу. Певно, саме із цією метою було запропоновано нову порцію змін до Податкового кодексу.


Відповідно до проекту «Про внесення змін до Податкового  кодексу та деяких законодавчих актів України» (№9405) уводиться період добровільного повідомлення про наявні статки. Головною умовою дієвості запропонованої амністії капіталів нардепи вважають звільнення від обов’язку щодо надання інформації про джерела одержання активів (доходів) та заходів податкового контролю.

Для одноразового декларування активів достатньо буде подати до органу контролю спеціальну декларацію про майновий стан та активи станом на 31 грудня 2020 року. При цьому вирішили звільнити від подання декларацій осіб, у котрих сумарна вартість об’єктів декларування не перевищує 2 млн грн.

Протягом 30 днів податковий орган опрацьовуватиме дані та укладатиме угоду, що запускає процедури захисту від кримінального та адміністративного переслідування учасника програми. Індульгенція коштуватиме заможним громадянам 5% від вартості набутого невідомими шляхами доходу. Провести таку амністію капіталів намагаються майже 20 років. Але щоразу на заваді стають чи то інтереси бюджету, чи то заздрість тих депутатів, яким нема чого декларувати.