Закон і Бізнес


Нотаріальна вимога


№51 (1401) 22.12—28.12.2018
4174

Верховна Рада не знайшла достатньої кількості голосів для ухвалення закону, яким збиралися захистити майнові права власників і користувачів земельних ділянок від рейдерів.


Так, за результатами другого читання проект «Про внесення змін до Земельного кодексу України та деяких інших законодавчих актів щодо протидії рейдерству» (№8121) відправили на повторне друге читання.

Голова підкомітету Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Олег Кулініч зазначив, що документ є комплексним і містить низку заходів, спрямованих на боротьбу з таким ганебним явищем, як рейдерство. Головним з них є поява ноу-хау — одностороннього правочину щодо встановлення вимоги власника ділянки або частки в товаристві у вигляді обов’язкового нотаріального посвідчення наступних угод. Таке обтяження власності має фіксуватися в реєстрі прав.

Можливо, саме численні зауваження парламентських експертів щодо техніко-юридичних недоліків проекту та інших правників стосовно дієвості запропонованих нововведень (див., наприклад, №№27 та 28 «ЗіБ») не дозволили зібрати необхідну кількість голосів на підтримку документа. Адже подібні заходи створять перешкоди хіба що для добросовісних реєстраторів, які й без того не дозволять уплутувати себе в рейдерські схеми.